Hamisítványok a román állam által visszavásárolt „dák kincsek”?

Nem dák ötvösök remekművei, hanem a 20. században készültek azok az arany karperecek, amelyeket külföldi gyűjtőktől vásárolt vissza a román állam évekkel ezelőtt 6,6 millió euróért – állítja az üggyel kapcsolatos bűnvádi per védőügyvédje, akit a ziuanews.ro idézett.

Az ügyészek 2005-ben állítottak bíróság elé 13 személyt azzal a váddal, hogy rendkívül értékes régészeti leleteket, összesen 24, kétezer éve készült arany karperecet loptak ki az országból és adtak el külföldi műgyűjtőknek. A román állam ugyanabban az évben, Adrian Iorgulescu kulturális miniszter idejében vásárolt vissza a „dák kincsekből” 13 ékszert, 11-nek egyelőre nyoma veszett.

A perben 2009-ben születtek meg az alapfokú ítéletek, azóta a fellebbviteli tárgyalások zajlanak. A román akadémia szakemberei, majd egy németországi szakértő is megállapította 2008-ban, hogy a karperecek a dák kori leletek.

A védelem többek között ezeket a szakértői véleményezéseket támadta meg. A legutóbbi tárgyaláson Gheorghiță Mateuț ügyvéd bemutatta egy belga szakember – a Brussels Art Laboratory munkatársa – álláspontját, amely szerint ezek az ékszerek aranyból készültek ugyan, de nem kétezer éve, hanem a kilencvenes években.

A ziuanews.ro szerint vádlottak a karpereceket helyi ötvösök és a dévai múzeum szakembereinek segítségével készíttették. Szándékuk az volt, hogy dák kincsekként értékesítsék külföldön az ékszereket, és ezáltal jóval nagyobb összegeket zsebeljenek be.

A karperecek perében az Agerpres szerint december 18-án várható jogerős ítélet.

Kimaradt?