Civilek ellenzik a marosvásárhelyi Kultúrpalota mögé tervezett parkolóházat

Ötemeletes parkolóházat tervez építtetni Marosvásárhelyen a polgármesteri hivatal a Kultúrpalota mögé – a műemlékvédő szakemberek nem értenek egyet vele.

A terv megvalósítása ellen kezdett aláírásgyűjtésbe Kovács István Dávid marosvásárhelyi lakos, aki civilként, ahogy ő fogalmazott, háta mögött semmilyen politikai, vagy civil szervezet nélkül kezdeményezte a polgári tiltakozás e formáját.

A sajtó jelenlétében a Bolyai-klubban szervezett kerekasztal beszélgetésre politikusokat, szakembereket, az egyház képviselőit is meghívta Kovács István Dávid, akiktől azt kérte, osszák meg véleményüket és hozzáállásukat a polgármesteri hivatal garázsépítésre vonatkozó tervéről.

Keresztes Géza műépítész, műemlékvédelmi szakember fejtette ki elsőként a véleményét, hangsúlyozva, hogy a főtér közvetlen szomszédságába építendő parkolóház még nagyobb forgalmat vonzana a város központjába, ugyanakkor veszélybe kerülne a Kultúrpalota és a mellette álló, A-kategóriájú műemlék, a Nyugdíjpalota. „Egy parkolóház forgalmat vonz, megterhelné a főtéri forgalmat, hiszen kötelező módon át kellene haladnia valamennyi gépkocsinak, amely a parkolóházban szeretne parkolni” – ecsetelte a szakember, hozzátéve, hogy a műemlékvédelmi törvény szerint száz méteres körzetben nem szabad építkezni a műemléképületek körül.

Benke István szintén műépítész, a városi önkormányzat RMDSZ-es képviselője arról beszélt, hogy magánépületek, lakóházak lebontását követelné egy ilyen emeletes garázs megépítése, a bejáratának a kialakítása. Azon kívül a talajmechanikai tanulmányok szerint nagyon gyenge, hordalékos a talaj a város központjában, amely valamikor a Maros medre volt. „Elsősorban a kórház közelébe kellene egy ekkora parkolóházat építeni és máshol, olyan helyeken, ahol az építkezés nem károsítaná a környezetet” – fogalmazta meg a javaslatot Benke.

Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója, városi tanácsos arról beszélt, hogy a főtérhez közel vannak más lehetőségek is egy ekkora parkolóház megépítésére, ezért nem érti, miért erőlteti a hivatal éppen ennek a szűkös területnek a beépítését.

A beszélgetésen felvetődött az is, hogy míg a 100 éves Kultúrpalotáról mindenki beszél, a mellette álló, ugyancsak műemléképületről, a szintén Bernády György által építtetett Nyugdíjpalotáról egy szó sem esik, holott súlyos problémái vannak, amelyeket egy garázsépület megépítése és forgalma még jobban súlyosbítana.

 

Kimaradt?