Leadták a rendelést az első marsi eszközök gyártására

A Lockheed Martinnal és az SSTL műholdgyártó céggel írt alá megállapodást a Mars One program, melynek célja, hogy elsőként juttasson el embereket a Mars felszínére. Az asztronauták kolóniát alapítanának a bolygón, és valószínűleg sosem térnének vissza a Földre.

A megállapodást kedd délután, Washingtonban jelentette be Bas Lansdorp, a Mars One alapítója, Ed Sedivy, a Locheed Martin vezető mérnöke és Sir Martin Sweeting, az SSTL képviselője. A két cég a Mars One első marsi küldetésében működik majd közre, melynek során egy leszállóegységet küldenek a bolygóra, valamint Mars körüli pályára állítanak egy kommunikációs műholdat. Az eredeti tervekkel ellentétben ugyanakkor erre nem 2016-ban, hanem csak 2018-ban kerül sor, vagyis a teljes program két évet csúszik. A 2018-as küldetést közösségi finanszírozás (crowdfunding) révén bárki támogathatja, a program a hozzájárulás mértékétől függően különböző ajándékokkal kedveskedik a szponzoroknak.

Az amerikai Lockheed Martin cég katonai és polgári repülőgépek, valamint hordozórakéták fejlesztésével foglalkozik. Egyike a világ legnagyobb katonai fejlesztésekkel foglalkozó cégeinek, bevételei nagyrészt ilyen forrásokból származnak. Ők gyártják az F-16 Fighting Falcon és az F-22 Raptor vadászbombázókat.

A Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) egy brit műholdépítő cég, amely az Astrium csoport, a nyugat-európai űripari konzorcium tagja. Az SSTL főleg kis méretű műholdak fejlesztésével és építésével foglakozik, több mint 25 éve.

A Mars One program Mars-utazására idén nyáron 140 országból több mint kétszázezren jelentkeztek. Az önkéntesek 24 százaléka amerikai, 10 százaléka indiai és 6 százaléka kínai, de Franciaországból, Németországból, Lengyelországból és Olaszországból is körülbelül 2000-2000 ember jelentkezett. Az önként vállalkozók közül a szervezők 2013 végéig kiválasztják a legjobbakat, akiket 2014-ben személyes beszélgetésekre is behívnak. A legjobb 24-40 jelölt 2015-ben kezdi majd meg a hét évig tartó űrhajós kiképzést.

A most bejelentett, 2018-as a leszállóegységet a Lockheed Martin tervezi, a kommunikációs műholdat pedig az SSTL készíti. Utóbbi feladata lesz a folyamatos kapcsolat biztosítása a Föld és a Mars között. A keddi információk szerint a program további lépései két évet csúsznak, így az első négy telepes majd csak 2025-ben érkezik a Marsra. 2020-ban egy Mars-járót küldenek a bolygóra, hogy kiválassza a legalkalmasabb terepet a kolónia számára, és ezt elő is készíti majd a telepeseknek. Ebben az évben egy második kommunikációs műholdat is pályára állítanak, ezt az azonban a Nap körül, hogy akkor is biztosított legyen a kommunikáció, amikor a Nap a két bolygó közé kerül.

A felszerelés, a járművek és a lakóegységek 2023-ban érkeznek majd a Marsra, ezeket a Mars-járó szállítja majd a helyükre, és készíti elő a 2024-ben startoló első telepesek számára. A második emberes küldetés 2027-ben érkezik majd a bolygóra, és a tervek szerint őket minden második évben újabb négyfős csapat fogja követni.

Kimaradt?