A nagyvárosi szórvány jövőjéről tartanak konferenciát Kolozsváron

Az RMDSZ Főtitkársága és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet A nagyvárosi szórvány jövője témakörben műhelykonferenciát szervez 2013. december 13-án, pénteken 10.00 órától a kolozsvári Minerva-házban (Jókai/Napoca u. 16.).

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettese elmondta: a pénteki műhelykonferencia célja kettős: felleltározni a nagyvárosi szórvánnyal kapcsolatos elméleti tudást, valamint összegyűjteni azon konkrét programok tapasztalatait, amelyek eredményt értek el a nagyvárosi szórvány összetett kérdésének kezelésében. A konferencia szervezői szerint ez a kezdeményezés középtávon elvezethet egy koherens cselekvési stratégia kidolgozásához.

„Az erdélyi magyar nagyvárosi szórvány identitásreprodukciója számos szempontból jelentős kihívás. A legtöbb nagyvárosban még fenntartható az anyanyelvű oktatás, működnek kulturális intézmények, a felekezeti élet is anyanyelven folyik” – mutatott rá Székely István főtitkárhelyettes, majd hozzátette, a nagy kihívást az jelenti, hogy a magyar vagy a magyar jellegű vegyes családok különböző okokból nem kapcsolódnak rá ezekre az intézményekre. Székely szerint talán még nagyobb kihívás e családok beazonosítása, megszólítása, illetve sikeres betagolása a még működő, a magyar etnikai kötődések megerősítését elősegítő intézményekbe.

A műhelykonferencia két fő téma köré szerveződik: Társadalom: struktúrák és folyamatok a nagyvárosi szórványban, valamint az Iskola a határon – magyar nyelvű tanintézmények a nagyvárosi szórványban.

A pénteki eseményen jelen lesz Kelemen Hunor szövetségi elnök, Horváth István, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet elnöke, Székely István, az RMDSZ főtitkárhelyettese, a Kulturális Autonómia Tanács elnöke. Előadást tart: Vetési László szórványkutató, Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkárhelyettese, Veres Valér, a BBTE tanára, Erdei Ildikó pszichológus, iskolaigazgató, Várady Enikő, a nagybányai Iskolánkért, Gyermekeinkért Egyesület képviselője, valamint a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai: Székely István Gergő, Kiss Tamás,Vitos Katalin.

Kimaradt?