Băsescu kihirdette a társadalombiztosítási költségvetés törvényét

Kihirdette az államfő a jövő évi társadalombiztosítási költségvetés törvényét, ám a 2014-es büdzséről szóló jogszabályt továbbra sem kívánja aláírni. Ezt Traian Băsescu hétfő esti sajtónyilatkozatában közölte.

Mint ismert, a költségvetési törvénnyel az államfő azért nem ért egyet, mert a kormány január elsejétől pótlólagosan literenként 7 eurócenttel növelné az üzemanyagok jövedéki adóját. A miniszterelnök e tekintetben hétfőn részben meghátrált, és közölte: kész elhalasztani három hónappal a gázolaj jövedéki adójának emelését.

Traian Băsescu ezt a bejelentést úgy kommentálta: kiinduló alapja lehet a költségvetési törvényről szóló egyeztetéseknek a kormány és az elnöki hivatal között. „Fenntartom, hogy a jövedéki adó megemelésétől remélt összeget más forrásokból is elő lehet teremteni” – jelentette ki.

Az államfő több ízben bírálta a kormányt az üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adó miatt. Szerinte a reálgazdaságot "megnyomorító" rendelkezés nem az autópálya-építési programot szolgálja – mint ahogy Pontáék állítják –, hanem ezáltal próbál a Szociálliberális Szövetség (USL) plusz pénzt biztosítani polgármestereinek a jövő évi európai parlamenti, illetve államelnök-választási kampányra.

Băsescu azt is kilátásba helyezte: visszaküldi a parlamentnek megfontolásra a költségvetési törvényt, ha a kormány nem tesz le az üzemanyagra kivetett jövedéki adó növeléséről, és leszögezte, azt a szándéklevelet sem írja alá, amelyben a bukaresti kormány elkötelezte magát az adóemelés mellett az IMF előtt.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?