Borbély: nem fenyegeti romániai migráció veszélye az EU-t

Románia értetlenül fogadja, hogy az ország schengeni csatlakozásából politikai kérdés lett az Európai Unióban annak ellenére, hogy Bulgáriával együtt már 2011 óta teljesítette a csatlakozás technikai feltételeit – jelentette ki kedden Borbély László.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke Bruno Le Reoux-al, a Francia Nemzetgyűlés szocialista frakciójának elnökével találkozott Bukarestben. A tárgyaláson védelmi, a nemzetbiztonsági az európai ügyek szakbizottságának képviselői is jelen voltak.

Az RMDSZ-es politikus szerint a csatlakozási kritériumokat egységesíteni kellene, az elvárásokat pedig egyformán kellene megfogalmazni minden állam számára. „A vilniusi-csúcstalálkozón az EU beindította Moldova irányában a vízumkényszer feloldási procedúráját. Ez azt jelenti, hogy Románia hatékonyan elvégezte a rá bízott feladatokat, ami a keleti határok biztonságát illeti” – tette hozzá Borbély.

A bizottsági elnök elmondta, az Európai Unión belül a tagállamokat nem szabad csatlakozási évük alapján megítélni, rangsorolni, egyenrangúan kell őket kezelni, és különös figyelmet fordítani majd arra, hogy 2014 január elsejétől működésbe lépjen a tagállamok közötti szabad munkaerő-áramlás. „Jelenleg 2,5 millió román állampolgár dolgozik Európa-szerte, tehát szerintem aki ki akart menni dolgozni Európába, az eddig megtette már. Nem hiszem, hogy a csatlakozással fennáll egy jelentős migrációs folyamat veszélye” – jelentette ki.

Elmondta, Románia tisztában van azzal, hogy a romák helyzetének megoldása égető kérdés Franciaország számára, és ez nyilván nem egy olyan probléma amelyet egyik napról a másikra rendezni lehet. „Mindannyiunk érdeke, hogy megoldást találjunk e közösség helyzetének rendezésére. Véleményem szerint fontos lépéseket tettünk már meg közösen ez ügyben, ezt, akárcsak a két ország közötti parlamenti párbeszédet feltétlenül folytatni kell a jövőben” – összegzett Borbély László. 

Kimaradt?