Rosszul áll a háromszéki nyolcadikosok szénája vizsgák előtt

A háromszéki nyolcadikos diákok matematikából a leggyengébbek. Ez derül ki a november végén megszervezett szintfelmérő vizsgák eredményeiből. A tanfelügyelőség adatai szerint a próba képességvizsgákon 1894 nyolcadik osztályos diák vett részt, közel 70 százalékuk ötösnél kisebb jegyet kapott matematikából. A románnyelv vizsgán 1805 diák vett részt 53 százalékuk kapott átmenő jegyet, míg a magyar nyelv vizsgán az 1315 diák 72 százaléka szerzett ötösnél nagyobb osztályzatot.

Rădița Palela, főtanfelügyelő helyettes szerint a képességvizsga előtt álló nyolcadikos diákoknak még van idejük felkészülni, de minden iskolának elemezni kell a diákjai felkészülési szintjét, és stratégiát kidolgozni a felzárkóztatásukra. A következő napokban a végzős, tizenkettediket diákokon a sor, hogy próba érettségizzenek. A keddtől csütörtökig tartó vizsgasorozaton kötelező a részvétel, és a jegyeket is beírják a katalógusba. Háromszéken 2000 végzős diák vesz részt a próba érettségin.

Bihar megyében még nem tartottak próbavizsgát a nyolcadikosoknak, erre a második félévben kerül majd sor, tudtuk meg Kéry Hajnaltól, a Bihar megyei Tanfelügyelőség helyettes vezetőjétől. A tanév második részében azonban vélhetően kétszer is megmérettetik a nyolcadikos diákok tudása, számukra lesz egy próbavizsga a tanügyminisztérium szervezésében, a tanfelügyelőség pedig a tervek szerint az iskolákkal közösen mind a VIII., mind a XII. osztályos diákok számára megszervezi a tudásfelmérőt.

Hasonlóképp Maros megyében se tartották meg a próbavizsgákat, majd a jövő félévben kerül erre sor – mondta el lapunknak Illés Ildikó főtanfelügyelőhelyettes.

Kimaradt?