Kórházba került egy család, mert fertőzött disznóból ettek

Trichinafertőzés miatt került kórházba egy háromszéki család öt tagja. A gelencei család háztájon vágott disznó húsából fogyasztott, amelyről később kiderült, hogy trichinával fertőzött. A gelencei család levágta a disznót, és még azelőtt ettek annak húsából, hogy azt bevizsgáltatták volna.

A kötelező laboratóriumi vizsgálat során kiderült, hogy az állat húsa trichinával fertőzött, számolt be Pataki Annamária. A sepsiszentgyörgyi kórház szóvivője szerint a család mind az öt tagját a kórház fertőző osztályán kezelik. Tapasztalatok szerint Háromszéken november és január időszakban akár 30 ezer disznót is levágnak a háztájakon, legalábbis az elmúlt esztendőkben, átlagban ennyi esetben igényelték a trichina vizsgálatot.

Sikó Barabási Sándor főállatorvos szerint tavaly három esetben találtak trichinával fertőzött húst, de azokat időben bevizsgálták, nem fogyasztottak belőle. Sikó Barabási Sándor hozzátette: ha a levágott disznó húsa trichinával fertőzöttnek bizonyul, az állatot elkobozzák és a gazda költségén elhamvasztják. Fontos azonban tudni, hogy ez esetben a hatóságok által kiállított igazolások, és a sertés felértékelése után a gazda kártérítést igényelhet, mondta a háromszéki főállatorvos.

Kapcsolódók

Kimaradt?