Long Walk to Freedom – rekordot döntött a Mandela-film

Hatalmas érdeklődés kísérte az Idris Elba főszereplésével forgatott Long Walk to Freedom (Hosszú menetelés a szabadság felé) című, Nelson Mandeláról szóló életrajzi film bemutatását Dél-Afrikában: a múlt heti premier óta a jegyeladás rekordot döntött a producerek szerint.

A 95 esztendősen elhunyt dél-afrikai vezető önéletrajzi könyve nyomán Justin Chadwick rendezésében készült alkotás 4,4 millió randos (300 ezer euró) bevételnél tart. A brit-dél-afrikai koprodukció először New Yorkban és Los Angelesben mutatkozott be, Barack Obama amerikai elnök novemberben a Fehér Házban tekintette meg egy különleges vetítésen, amelyen az alkotás több szereplője, valamint Mandela gyermekei közül Zindzi és Zenani is jelen volt.



A film Mandela életét követi nyomon gyermekkorától, bemutatja az apartheid elleni harcát, azt a 27 évet, amelyet börtönben töltött, majd feleleveníti, hogyan választották meg 1994-ben az ország első fekete bőrű elnökévé.

Mandela történelmi életútja már több filmet és dokumentumfilmet ihletett. Az új életrajzi dráma producerei azonban hangsúlyozták: ez az egyetlen film, amely megkapta a volt államfő és a Nelson Mandela Alapítvány jóváhagyását.

Kimaradt?