Az Új Jobboldalról faggatta a belügyminisztert Markó Attila

A belügyminiszterhez fordult Markó Attila képviselő az Új Jobboldal nevű szervezet fajgyűlöletre ösztönző megnyilvánulásai kapcsán. A képviselő szerint egyre gyakoribbak a hasonló megnyilvánulások, nemrég Aradon a Szabadság-szobor ellen, december elsején Sepsiszentgyörgyön a román nemzeti ünnep volt tapasztalható.

Markó Attila interpellációjában rámutatott: a rendőrök jogállásáról szóló törvény értelmében egy rendőrnek tiszteletben kell tartani a jogállamiságot és a demokrácia jegyében kell cselekedjen, illetve nem élhet vissza hivatalos minőségével és nem veszélyeztetheti a képviselt hivatalos intézmény presztízsét. Továbbá tiszteletet kell tanúsítania mindenkivel szemben, nem fejthet ki politikai nézeteket és nem terjeszthet uszító információkat. Markó szerint egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy az Új Jobboldal megnyilvánulásaival szemben a rendőrség és annak egyes tagjai nem pusztán toleránsak, de sok esetben nyíltan és nyilvánosan szimpatizálnak ezzel a szervezettel, sőt a rendezvényeiken is részt vesznek.

A sepsiszentgyörgyi képviselő arról érdeklődött, hogy miként értékeli a belügyminiszter az Új Jobboldal megnyilvánulásait és milyen lépéseket tesz ezek ellen. Arra is választ vár, hogy elfogadhatónak tartja-e a miniszter, hogy egy rendőr szélsőséges, antiszemita és kisebbségellenes szervezettel szimpatizáljon.

Kimaradt?