Ecksteint javasolják ombudsmannak civil szervezetek

Eckstein Kovács Pétert javasolja a parlamenthez írt petícióban a nép ügyvédje tisztségre 22 hazai civil szervezet.

A „Romániának független és tiszteletben álló népügyvédre van szüksége” című dokumentumot pénteken tették közzé. Az aláírók szerint a volt RMDSZ-szenátor, kisebbségekért felelős tárca nélküli miniszter, Traian Băsescu egykori elnöki tanácsadója mind a szakmaiság, mind a hitelesség és a függetlenség szempontjainak megfelel ahhoz, hogy az ország ombudsmanja legyen.eckstein

A javaslattevők emlékeztetnek Eckstein nyilvános állásfoglalásaira az igazságügyi reformról. Az aláírók szerint a politikusnak érdemei vannak az európai emberjogi bíróság román panaszosokkal szembeni jogi procedúráinak leegyszerűsítésében, az alkotmányos jog egészséges szinten tartásában, a diszkriminációellenes törvények elfogadásában és Románia európai kötelezettségeinek betartásával kapcsolatban. "Mindezek példásan igazolják, hogy rendelkezik azzal a tapasztalattal, önállósággal és kezdeményezőkészséggel, amellyel egy hasonló tisztségre pályázó jelöltnek kell rendelkeznie” – olvasható a petícióban.

A civil szervezetek azzal a kéréssel is fordultak a parlamenthez, hogy engedélyezze jelenlétüket a jelöltek meghallgatásakor, és nyilvánosan felkérték a jelölteket, hogy írásban nyújtsák be általános és specifikus szakmai kompetenciáikat, valamint a Nép Ügyvédje mandátumát és jövőjét illető elképzeléseiket.

A petíciót többek között az ACCEPT Egyesület, a RomaniCriss Egyesület, az ActiveWactch Sajtófigyelő Ügynökség, a Független Sajtóért Központ (CJI), az Expert Forum Egyesület, a Civiltársadalom-fejlesztési Alapítvány (FDSC), a Közpolitikai Intézet és a Soros Alapítvány írja alá..

Jelenleg a Nép Ügyvédjének intézményét ideiglenesen Valer Dorneanu vezeti, aki az előző ombudsman helyettese volt. A szociáldemokrata politikust 2011. júniusában a Szociál-Liberális Szövetség (USL) jelölte a népügyvédi tisztségre, leváltva Gheorghe Iancut, akit augusztus 20-án az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) újra jelölt.

Az Európai Bizottság korábban azt javasolta a bukaresti kormánynak, hogy mindegyik párt számára elfogadhatü személyt helyezzen a tisztségbe.

Kimaradt?