Az interaktív naptár különleges örömöket csen az adventbe

Gyerekeknek és felnőtteknek, családban vagy egyedül élőknek egyaránt tartalmasabbá teheti az adventi várakozást, ha az elkészített naptárba édességek és ajándéktárgyak helyett vagy mellett kreatív feladatokat is elrejtenek.

Lehet közösen üdvözlőlapokat készíteni és megírni, régi karácsonyi fotókat nézegetni, karácsonyi dalokat hallgatni és tanulni, ünnepváró filmet nézni, társasjátékozni, mézeskalácsfigurákat sütni, hópelyheket vágni papírból, ajtódíszt készítni a szomszédoknak, a szabadban szánkózni, hócsatázni. Tökéletes adventi naptár készíthető úgy is, ha kellemes délutáni teázás keretében november végén az egy fedél alatt lakók elmondják, mit szeretnének csinálni karácsonyig, és ezeket cetlikre írják. Az egyedül élők szervezhetnek közös időtöltést rokonaikkal, barátaikkal, illetve egyedül is élvezhetik a hangulatos várakozást.

A gyerekeknek kellemes meglepetés lehet egy-egy különlegesebb engedmény: kapnak forró csokit tejszínhabbal, több mesét nézhetnek a megszokottnál. Egy-egy találós kérdés, beugratós feladvány, kincskeresés, vagy egy-egy karácsonyt váró dal, vers, mese, akár részleteiben, szintén izgalmassá teheti a karácsony előtti napokat.

A kincskeresés a felnőtteknél is beválhat, a folytatásos történetek is hangulatosak lehetnek, de egy-egy különálló idézet, bölcs gondolat, kedves személyes üzenet is jól eshet. Azoknak, akik szeretnek olvasni, egy magyarországi könyvtár internetes adventi naptárat készített, december 1-jétől nyitogathatók a „katalógusfiókok”.

Kimondottan a szerelmesek számára is készült online adventi naptár, benne 24 jó tanács annak érdekében, hogy közelebb kerülhessenek egymáshoz, és igazán boldog, meghitt, örömökben gazdag, szeretetteljes lehessen a karácsonyuk. A naptárszívek már most kinyithatók, így akár kézzel fogható naptár is készülhet a mintájára. További ötletek találhatók itt.

Akikhez a papírmütyüröknél, de a számítógépüknél is közelebb áll az okostelefonuk, azoknak sem kell feladniuk kényelmüket, létezik ugyanis adventi naptár alkalmazás, amely segítségével a mobil képernyőjén nyitogathatók a kis ablakok, amelyek napról napra adventi üzeneteket tárnak fel. Magyar nyelvű alkalmazás is elérhető, a hétköznapokra, a vasárnapokra és karácsony estéjére tartalmaz bibliai szövegeket és üzeneteket, valamint adventi gyertyagyújtás és zenelejátszó is telepíthető benne.

Az advent szó jelentése: az Úr eljövetele, Krisztus születésének ünnepére felkészíthetnek a Szentírás vonatkozó részei mellett olyan üzenetek is, amelyek jócselekedetekre buzdítanak. Ferenc pápa naptára pontosan ilyen, és pdf-ben letölthető: minden napra tartogat egy-egy üzenetet a Szentatyától, útmutatót igeolvasáshoz és jócselekedethez. 

Akár jótékonysági naptárat is készíthetünk, amelyből nem kiveszünk, hanem beleteszünk, és ami összegyűlt, azt karácsonykor odaadjuk egy hajléktalannak, árva gyereknek, szegény családnak, valakinek, akin segíteni szeretnénk. De nem is kell föltétlenül megvárni karácsonyt, úgy is dönthetünk, hogy mindennap odaajándékozzuk valakinek, amit előzőleg becsomagoltunk a naptárba. A jócselekedetek sorában pedig nem csak a pénz, a megehető, megfogható dolgok értékesek, hanem például az idő és a kedvesség is: meglátogathatunk valakit, elbeszélgethetünk valakivel, akiről tudjuk, hogy igen jól esne neki.

Adventi naptár buborékfóliából. Minden napra egy pukkasztás. Adventi naptár famerzsebekből A napi dió felkerülhet díszként a fára Könyveket rejtő adventi naptár

Kimaradt?