Máris le lehet foglalni a pünkösdi zarándokvonatra a helyeket

Megkezdődött a jövő évi csíksomlyói búcsúra a különvonatok szervezése, az első zarándokok már le is foglalták helyüket – tájékoztatott az MTI csütörtökön.

A programot szervező utazási iroda vezetője, Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője elmondta, a Csíksomlyói Expressz a tervek szerint június 6-án Szombathelyről indul és több dunántúli város érintésével Budapestre, a Keleti Pályaudvarra fut be. Itt csatlakozik hozzá a Székely Gyors és a két szerelvény, egy 16 kocsiból álló, Összenemzeti Zarándokvonatként megy tovább Kolozsvár és a Maros völgye felé.

Az étkezőkocsikban népi zenekar muzsikál, és amerre a szerelvény halad, mindenütt az adott tájegységre jellemző zenét játszik majd. Az utasok részt vesznek a csíksomlyói búcsú szabadtéri szentmiséjén.

A háromnapos programban szerepel a Hargita megyében lévő Madéfalva ünnepségén való részvétel, hiszen a faluban jövőre emlékeznek meg az 1764-ben történtekről. Ekkor a székely határvidék katonái, függetlenségük megőrzése érdekében, nemet mondtak Mária Terézia reguláris seregéhez való csatlakozásra. Ellenállásukat megtorlandó a császári sereg több száz katonát mészárolt le, mások elmenekültek - idézte fel a Petrus György. Az Összenemzeti Zarándokvonat utasai az ezeréves magyar határállomásra, Gyimesbükkre, továbbá Tusnádfürdőre is ellátogatnak - közölte.

 

Kimaradt?