Borbély: folytatni kell a közös kormányüléseket

Az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar–román baráti tagozatának küldöttségével találkozott szerdán Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. A Szabó Ödön parlamenti képviselő, az IPU román–magyar baráti tagozatának elnöke által  kezdeményezett látogatás célja a román–magyar interparlamentáris munkafolyamatok színesebbé és gazdagabbá tétele  annak érdekében, hogy a közös érdekeltségű, kétoldalú és európai projektekben jobban teljesítsenek.

A megbeszélésen Borbély László hangsúlyozta: a két ország államelnökei, miniszterelnökei szintjén fontos a folyamatos dialógus és kapcsolattartás kormányoktól függetlenül, ezért az RMDSZ képviselői nem örültek annak, hogy két napos bukaresti látogatása során Orbán Viktor kormányfő nem találkozott Victor Ponta miniszterelnökkel.

„Ez a látogatás mindenképp jelzésértékű, parlamenti szinten erősíteni kell a két ország kapcsolatát, az érzékeny kérdések tisztázása végett. Még ha vannak is viták, még ha vannak is hiányosságok a kisebbségi jogok betartása terén, ha visszatekintünk a kilencvenes évekre, azt látjuk, hogy történtek előrelépések. Annak ellenére, hogy a mostani kormánykoalíciónak 70 százalékos többsége van, a decentralizációs törvény tárgyalása során partnerként kezeltek bennünket, módosító javaslataink felét el is fogadták” – mondta.

A politikus a közelgő európai parlamenti választások kapcsán elmondta: várhatóan alacsony lesz a választási részvétel, de fontos, hogy egy erős magyar képviselet legyen Brüsszelben. Hangsúlyozta: hasonlóan fontos, hogy a választásokat követően a magyarországi és a romániai magyar európai parlamenti képviselők összefogjanak kisebbségi kérdésekben.

A szövetség politikai alelnöke reményét fejezte ki, hogy a román-magyar közös kormányülések a jövő évtől folytatódnak. Reméli, hogy a  magyar–román baráti tagozatnak sikerül valóban barátokká kovácsolni Románia és Magyarország vezető politikusait.

A találkozón Simonka György, a baráti tagozat magyarországi elnöke kifejtette: az RMDSZ támogatottságát nem lehet figyelmen kívül hagyni, számukra fontos, hogy legyen egy olyan politikai alakulat Romániában amely  folyamatosan törekszik a romániai kisebbségek helyzetének javítására. Varga Zoltán, magyarországi képviselő az egyeztetésen elmondta: 2008-ban vett részt utoljára közös kormányülésen, és ő maga is reméli, hogy ezek hamarosan folytatódnak. „Magyarországon ma már minden meghatározó politikai erőnek fontos az RMDSZ. A két miniszterelnök felül kellett volna emelkedjen az aktuális politikai helyzeten és találkozniuk kellett volna Bukarestben, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan eljön annak is az ideje” - összegzett a képviselő.

Kimaradt?