Tízezer éves házat találtak a régészek Izraelben

Izraeli régészek egy tízezer éves ház nyomaira bukkantak Jeruzsálem mellett egy útépítést megelőző rutinfeltárás során - közölte a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál. A Jeruzsálemből Bét Semesbe tartó bekötőút kiszélesítése előtti szokásos felmérésnél a régészek a térségben valaha talált legrégebbi épületre bukkantak, amely szerintük az ember állandó lakhelyre költözésének korai bizonyítéka lehet.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) hétfői közleménye szerint a feltárt településmaradványok az i.e. nyolcadik évezredtől az i.e. negyedik évezred végéig tartó időszakból származnak, és "izgalmas bepillantást engednek több ezer év emberi fejlődésébe". A leletek "átfogó képet festenek a különböző korszakokon átívelő társadalmi fejlődésről. Világosan látszik, ahogy ötezer éve a korai bronzkorban a falusias település városiasodott" - közölte Amir Golán, a régészeti kutatások egyik vezetője. A feltárás azt mutatta, hogy a település központjában megjelent a korabeli várostervezés, a leletekben nyomon követhető az egyre hierarchikusabb társadalom kialakulása.

A legidősebb építményt a növénytermesztés kezdetére és az állatok legkorábbi ismert háziasításának idejére datálják. "Bárki is építette a házat, nagyon újszerű dolgot cselekedett, mert addig az emberek az élelem után kutatva vándoroltak, itt pedig megjelennek az állandó letelepedésre történő átállás bizonyítékai, amikor az ember elkezdte a háza mellett tenyészteni az állatokat" - vélekednek a régészek a maradványok alapján.

A kerámia megjelenése előtti neolitikus kultúrából származó, szinte teljes egészében előkerült épület fontosságára utal, hogy többször is átalakították. Az építmény mellett kilenc kovakövet és egymás mellé helyezve mészkő fejszéket találtak. A régészek szerint egy részüket használták, másokat kultikus tárgyként őriztek, de tulajdonosuk egyértelműen nagyra értékelte azokat."Ahogy manapság nem tudunk meglenni mobiltelefonok és számítógépek nélkül, ők is nagy jelentőséget tulajdonítottak eszközeiknek" - vélik a kutatók, akik a tárgyak elhelyezkedéséből arra következtetnek, hogy gazdáiknak ismeretlen okokból ott kellett hagyniuk eszközeiket.

A feltárás során a tízezer éves épülettől nem mesze több, hatezer évesnek tartott építményre is bukkantak, és egy 1,3 méter magas, több száz kilós, hatszög alapú, álló kőoszlop is előkerült. Az oszlopnak mind a hat oldalát lesimították és szélesebb oldalát keleti irányba tájolták. Mindez a tudósok szerint arra utal, hogy valaha egy kultikus templom állhatott ott.

Kimaradt?