Romániai iroda a legzöldebbek között

Különdíjban részesült a gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi irodája az Európai Zöld Iroda versenyben. A november 22-i brüsszeli megmérettetésen hat ország, Románia, Magyarország, Belgium, Bulgária, Észtország és Szlovénia huszonkét cége vett részt.

A verseny több kategóriában zajlott, mikro, közepes és nagyvállalat, valamint civil és közintézmény szekcióban indultak a cégek. Az eseményt képzés előzte meg, az Európai Zöld Iroda Hálózat nemzeti partnerei készítették fel az érdeklődőket, tréningeket szerveztek számukra.

A csíkszeredai Ökotrend Egyesület már három éve foglalkozik a Zöld Iroda programmal, Romániában ez a civil szervezet hirdette meg a versenyt, kereste meg és mentorálta a cégeket. Az egyesület projektvezetője, Molnár Judith a maszol.ro-nak elmondta: a felkészülés során a cégek elsősorban az energiatakarékosságra és a szelektív hulladékgyűjtésre figyeltek oda, de sokan lényegesnek tartották, hogy szó szerint zöldítsék a helyiségeket, minél több növényt ültessenek. Akadt olyan vállalat is, amely kerékpárokat vett az alkalmazottai számára, valamint biciklitárolót alakított ki.

„Romániában 2002 óta kötelező minden jogi személy számára a szelektív hulladékgyűjtés, versenytől függetlenül. Ám az lenne a cél, hogy amit a munkahelyen megtanulunk és gyakorlatba ültetünk, otthon is alkalmazzuk. Nem nagy erőfeszítés például, hogy energiatakarékos izzókra cseréljük a hagyományost, sőt, a pénztárcánk is jól jár vele számlafizetéskor” – mondta a program vezetője.

Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi irodájának munkatársa szerint elsősorban a fejekben kell rendet tenni, utána az irodában. „Mi felmértük, mekkora a szervezetünk öko-lábnyoma. Vagyis a működése mekkora területet von el a természettől. Újrakötöttük a szerződésünket is a hulladékszállító vállalattal. Kértük, tüntessék fel a számlán, mennyi papírt visznek el tőlünk. Ha megvannak a pontos adatok, akkor lehet felállítani a stratégiát. Ám a változás egy hosszú folyamat. Legalább fél év kell ahhoz, hogy például az öko-lábnyomunkat csökkentsük” – nyilatkozta a különdíjas Caritas területi képviselője.

Az Európai Zöld Iroda versenyen nagy iroda kategóriában a SAP Hungary Kft. és az Unilever Magyarország Kft., közepes iroda kategóriában a Tetra Pak Hungária Zrt., kis iroda szekcióban a Tchibo Budapest Kft. nyert. A mikro irodák között a bulgáriai RUSE Kereskedelmi és Ipar Kamara , a közintézmények között pedig Budapest Főváros XI. Kerülete és Újbuda Önkormányzata bizonyult a legzöldebbnek.

 

 

 

Kimaradt?