Tíz százalékkal növelik a tanügy költségvetését

Jövőre 10 százalékkal több pénzt kap a Tanügyminisztérium - döntött pénteken a tanügyért felelős bizottság. A tanügyminiszter, Remus Pricopie ezt úgy jelentette be, hogy "a tanárok 6 százalékot kértek a GDP-ből, de mit 13 százalékot adunk a költségvetésből" - írja az Agerpres hírügynökség. A többletből a kezdő tanárok fizetését emelik, 10 százalékkal.

A tárca 2014-es budzséje 22 milliárd lej, kettővel több, mint az idei, ekkor 19,8 milliárd lej volt. Remus Pricopie tanügyminiszter elmondta további 1,2 milliárd lejjel bővül a költségvetés, amit a kutatásokra fordítanak. Raluca Turcan demokrata-liberális képviselő szerint a számok nagyok, de a költségvetés reális értéke valójában kisebb.

A tanügyi törvény értelmében az oktatást a brutto hazai össztermék (GDP) 6 százalékával kellene támogatni. A jelenlegi összeg a GDP alig 3 százalékát teszi ki, ami nem kielégítő.

A Marosvásárhelyi Rádió szerint Kereskény Gábor RMDSZ-es képviselő szerint a költségvetési tervezet azt tükrözi, hogy az oktatás továbbra is a kormány mostohagyermeke. A tervezet megvitatásán az egyetemisták is képviseltették magukat, akik ugyancsak elégedetlenek a jóváhagyott összeggel, elmondásuk szerint a parlamentnek megoldást kellene keresnie ennek jelentős növelésére.

A tanárok általános strájkkal, és a tanév befagyasztásával fenyegetőznek, ha kéréseiket nem teljesíti a kormány.

Kimaradt?