Hétfőn két órára megbénul a román egészségügy

Kétórás figyelmeztető sztrájkba lép hétfőn reggel az egészségügy. A Sanitas szakszervezet bejelentette, hogy reggel 8 és 10 óra között beszüntetik a munkát, ebben az időszakban zárva lesznek a rendelőintézetek.

A figyelmeztető sztrájkra azért van szükség, hogy emlékeztessék a kormány képviselőit: az egészségügyben dolgozók által kért követelések mindmáig megoldatlanok, a szaktárcával folytatott tárgyalások eredménytelenek.

A sürgősségi eseteket ellátják, a rendelőintézetekben várakozó pácienseket pedig megkérik, legyenek türelemmel – ismertette a sztrájk menetét a Sanitas alelnöke, Marius Sepi. Hozzátette, a szakszervezet követelései racionálisak, semmivel sem kérnek többet, mint amit a Szociál-Liberális Szövetség (USL) választási kampányában megígért.

A szakszervezet szombati tanácskozásán a minisztériummal kötendő kollektív munkaszerződést vitatta meg. A kényesebb kérdések: a béremelésre, a GDP 6 százalékára, a kórházak jogállására, befagyasztott állások felszabadítására vonatkozó tárgyalás még hátravan.

Az egészségügyi szakszervezetek tiltakozássorozata hétfőn kezdődik figyelmeztető sztrájkkal, majd ezt pénteken általános sztrájk követi. Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter a héten többször utalt arra, hogy az egészségügyi dolgozók sztrájkja törvénytelen, és nem valószínű, hogy sor kerül rá. 

Kapcsolódók

Kimaradt?