Nem szivattyúzzák ki a belvizeket, ha nincs rá szerződés

Idén télen-tavasszal jöhet az ár vagy a talajvíz, az Országos Talajjavító Hatóság (ANIF) csak akkor indíthatja be a szivattyúkat, ha a területek gazdáival szerződésben állnak. Szerződés pedig nincs, egy sem – írja a szatmar.ro.

Szatmár megyében több mint százezer földtulajdonos van, ám senkinek sincs szerződése az ANIF-fal, jelentette ki Adrian Bucureștean, az hatóság Szatmár megyei igazgatója. Ez pedig azt jelenti, hogy a törvény szerint egyetlen esetben sem indíthatják el a szivattyúkat - talán csak akkor, ha lakóházak is veszélyben vannak.

A szabály nem új, de eddig senki nem tartotta be, és amikor szükség volt az elárasztott területek kiszivattyúzására, a megyei elöljárók elrendelték azt, függetlenül attól, hogy egyetlen területtulajdonossal sem áll szerződésben az ANIF. Így október közepén az ANIF levélben figyelmeztette valamennyi önkormányzatot, ez a továbbiakban nem fordulhat elő, és felszólította a felelősöket, hogy az árveszélyes területekre kössenek szerződést a baj beállta előtt.

Szatmár megyében a tavaszi beavatkozás 800 ezer lejbe került és noha a kormány ígéretet tett ennek fedezésére, végül mégis az ANIF állta a számlát - aminek az lett a következménye, hogy nem maradt pénz a fizetésekre. Az idei karbantartásokra nevetséges 13 ezer lejt kapott Szatmár megye, a szivattyúk pedig a 60-as, 70-es évek óta teljesítenek szolgálatot.

 

Kimaradt?