Törvényellenesnek ítélték a „Megyeháza” feliratot Háromszéken

Törvényellenesnek ítélte a Kovászna megyei törvényszék a Kovászna megyei tanács székhelyét jelölő „Megyeháza” feliratot, amelyet magyarul és románul is kifüggesztettek az intézmény székházán.

Az első fokon hozott ítéletről az önkormányzati testületet beperelő Dumitru Marinescu Kovászna megyei prefektus számolt be  az Agerpres hírügynökségnek. Kifejtette: mindkét nyelven törvénysértő a felirat, mert Romániában nem ez a hivatalos megnevezése a megyei tanácsnak. A törvényszéki döntés - amelynek értelmében el kell távolítani a feliratot az épületről - még nem jogerős.

Nagy József, a Kovászna megyei tanács alelnöke pénteken elmondta: nem látta még a bírósági végzést, de biztosan megfellebbeznek egy ilyen döntést, ha van erre jogi lehetőség.

A „Megyeháza” felirat használata azt követően indult per, hogy Dumitru Marinescu hiábavalóan szólította fel az önkormányzatot a felirat eltávolítására a székház homlokzatáról.

Tamás Sándor megyei elnök ekkor úgy érvelt: a „Kovászna Megye Tanácsa” megfogalmazás idegen a közvélemény számára, ezért vissza akarják honosítani a Megyeháza, Városháza, Községháza fogalmakat. „A magyar nyelvnek, magyar kultúrának megfelelő megfogalmazást találtunk” – közölte Tamás Sándor.

Kapcsolódók

Kimaradt?