Tőkés megismételné a védhatalmi szerepvállalásra irányuló kérését

A Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának szerdai ülése és döntése híven jelzi a romániai demokrácia jelenlegi állapotát – vélekedik Tőkés László. Az EP-képviselő pénteken Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „egyedi voltában is hiteles indikátora annak, hogy országunkban egy posztcseaususzkánus és egy posztszekurista rezsim van hatalmon, mely a rendszerváltozás temesvári örökségével együtt a kisebbségi magyarság jogainak biztosítását is megtagadja.”

Tőkés szerint a kitüntetés visszavonására tett javaslat abba az antiszemtia és xenofób típusú magyarellenességbe illeszkedik bele, mely a Ceauşescu-féle homogenizációs politika gyakorlatának megfelelően az ország egyre súlyosbodó válságáról a „magyar kártya” ismételt bevezetésével akarja elterelni a figyelmet.

Az EP-képviselő szerint ami az érdemrend becsületbíróságának ülésén történt, az része és egyenes folytatása annak a jogállami és alkotmányos válságnak, amely miatt 2012-ben az Európai Unió ismételten elmarasztalta Romániát. „A romániai magyarság jogainak legitim védelmezése miatt bünteti a Párt és a Securitate” – jelentette ki.

Tőkés kitüntetésének visszavonása azt követően merült fel, hogy idén nyáron Tusnádfürdőn Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében Magyarország védhatalmi szerepvállalását kérte az erdélyi magyarság érdekében. A politikus pénteken azt mondta: a történtek után az eddiginél is indokoltabb, hogy kérését megismételje.

„A nacionalista, posztkommunista hatalom represszív magatartása, általános magyarellenessége és autonómia iránti visszautasítása láttán nemcsak Magyarország, hanem Európa törvényes védelmére is igényt kell tartanunk, részeként az unió és földrészünk valamennyi kisebbségi nemzeti közösségét megillető demokratikus jogvédelemnek” - mondta Tőkés László.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?