banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Repteret tévesztettek, csapdába esett a Boeing

Az Egyesült Államokban egy Boeing teherszállítóval olyan reptéren kellene felemelkedni Amerikában, ahol ez elvben lehetetlen.

A 747-400-as Dreamlifterrel, ami a Boeing legnagyobb modellje, a személyzete a Kansas állambeli Wichitában lévő a McConnell támaszpontra tartottak, de a pilóták összetévesztették a légi bázis leszállópályáját egy közeli repülőtérével és 13 kilométerre eredeti úti céljuktól, a James Jabara reptéren landoltak.

A leszálláskor sem a két pilótának, sem a Boeing gépnek, sem pedig a reptérnek nem esett baja. A probléma az, hogy a James Jabara reptér kifutópályája mindössze 1860 méter hosszú, holott a 747-400 Dreamlifter teherszállítónak elvileg 2800 méteres nekifutásra van szüksége a felszálláshoz.

Ennek ellenére a légi közlekedési hatóságok szerint helyi idő szerint dél körül a gép – fedélzetén új pilótákkal – meg fogja kísérelni a felszállást az apró kifutópályán. A cég és a hatóságok számításai szerint kivitelezhető a manőver, a gépet egy vontatóval már megfordították és irányba is állították a kifutópályán.

Nem ez az első eset, hogy egy hatalmas teherszállító véletlenül egy kis reptérre száll le: tavaly júliusban a légierő egy C-17-es szállítógépe a floridai Tampa melletti MacDill támaszpont helyett a közeli Peter O. Knight reptéren landolt.

Kimaradt?