Helyreállítanák Hargita megye közigazgatási területhatárait

Szeptember elsején megkezdi tevékenységét Hargita Megye Tanácsának frissen megalakult munkacsoportja, amely a per alatt álló Hargita megyei közigazgatási területhatárokat dokumentálja.

A csoport célja a megye közigazgatási területhatárainak helyreállítása. Munkájukhoz a lakosság és az érintett területtulajdonosok segítségét várják.

A Románia közigazgatási szervezésére vonatkozó 1968. évi 2-es számú törvény megjelenését követően a pontos térképi adatok hiányában a megyehatárok behúzásakor nagy területek vesztek el a jelenlegi Hargita megyei településekhez tartozó külterületekből.

Az önkormányzat által kiadott közleményben az áll, hogy szükségessé vált a megye közigazgatási területhatáraira vonatkozó problémák tisztázása, ezért számos pert indítottak el.

Az 1968-as törvény megjelenése óta első alkalommal 2009-ben próbálták meg tisztázni a közigazgatási területhatárokat, 2010-ben az Országos Kataszteri Hivatal elkezdte a területi közigazgatási egységek földrajzi határainak a kijelölését. hargita0831

A valós helyzet elemzése során nyilvánvalóvá vált, hogy számos eltérés van a települések közötti, illetve Hargita megye és a szomszédos megyék közötti valós és kijelölt közigazgatási területhatárok között.

Ezen az eltérések a tisztázására hozta létre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az 2012. évi 1086-os számú rendelettel azt a munkacsoportot, amely Fülöp Otília főépítész koordinálásával összegyűjti a közigazgatási határok pereinek adatait, illetve elkészít egy tanulmányt, amely tartalmazza a per alatt álló közigazgatási területhatár helyes kijelöléséhez szükséges iratotokat (térképeket, határkijelölési jegyzőkönyveket, telekkönyvi kivonatokat). {loadposition OTP}

Ugyanakkor a munkacsoport előkészíti a szomszédos megyék egyes települései által törvénytelenül eltulajdonított területek visszaszerzését célzó bírósági eljárások elindításához szükséges iratokat.

Szintén a munkacsoport feladata, hogy a Hargita megyei közigazgatási területek helyzetének helyes megítélése érdekében, törvény- és kormányhatározat-módosító jogszabály-tervezeteket állítson össze.

Hargita Megye Tanácsa a valódi határokat igazoló iratok összegyűjtésével szeretne segítséget nyújtani a helyi közigazgatási egységeknek a határviták rendezéséhez.

Kimaradt?