Titus Corlățean válaszolt Korodi Attila levelére

Románia szem előtt tartja emberjogi és kisebbségjogi politikájának fejlesztésében a Miniszterek Bizottságának a CM/RecChL (2012)3  számú ajánlását  és azokat a javaslatokat, amelyeket Andreas Herkel észt raportőr fogalmazott meg az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által október 1-jén elfogadott jelentésében.

Ezt a román külügyminiszter közölte az ET parlamenti közgyűlés romániai küldöttségének RMDSZ-es tagjával, Korodi Attilával. Titus Corlățean a képviselő korábbi levelére reagált.

Korodi Attila októberben felkérte a külügyminisztert, hogy támogassa az Andreas Herkel által tett jelentés gyakorlatba ültetését. Kitért arra is, hogy a Miniszterek Bizottságának ajánlásában Romániától azt kérik többek között, hogy biztosítson anyanyelvű képzést a kisebbségi oktatóknak, teljes mértékben ültesse gyakorlatba azokat a kötelezettségeket, amelyeket a charta nyelvhasználat terén előír, tárgyalja újra azokat a küszöböket, amelyek a nemzeti kisebbségek nyelvének hivatalos közintézményekben történő használatára vonatkoznak, ugyanakkor bővítse a rádiók és televíziók által kisebbségek nyelvén történő program- és műsorkínálatot.

Válaszlevelében Titus Corlățean úgy fogalmazott, tudatában van annak, hogy a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása folyamatos odafigyelést igényel, és a Külügyminisztérium a továbbiakban is azon lesz, hogy gyakorlatba ültesse a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját és a Nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt. Ugyanakkor támogatják azokat a román hatóságokat, intézményeket, amelyeknek feladatuk, hogy a legmagasabb szinten biztosítsák a kisebbségek jogait.  

Kapcsolódók

Kimaradt?