Smink és photoshop nélkül is léteznek szép nők (GALÉRIA)

Manapság nem könnyű egy nőnek szépnek éreznie magát a sok tökéletes testű és ráadásul még jól megphotoshoppolt, retusált szupermodell mellett. A „műszépség" térnyerése és az ezzel gerjesztett nyomás különösen nagy hatással van a fiatalok testképére, aminek következtében nem egyszer önértékelési zavarok és táplálkozással kapcsolatos betegségek alakulnak ki.

Ugyanakkor vannak próbálkozások, amelyek éppen ez ellen a hamis képi világ ellen akarnak tenni. Mint például Matt Blum minneapolisi fényképész, aki feleségével 2005-ban indította útjára a „Nu projektet". Ennek keretében 150 mindenféle méretű és alkatú hölgyet fényképezett le meztelenül, saját lakásuk megszokott környezetében.

A fényképész úgy érzi, a nőkre nagyobb nyomás nehezedik külsejükkel kapcsolatban, a fotózás élménye pedig reményei szerint számukra is elfogadhatóbbá, szerethetőbbé teszi saját testüket. A nők 99%-a arról számolt be, hogy másként érezték magukat a fotózás alatt, szebbnek, mint korábban. Egy interjúban a fotós elmondta, hogy azért kezdett bele a projektbe, mert úgy érezte, hogy az egyéb nagy mennyiségű akt kép vagy a tökéletes testre vagy az átlagra, a „mindenki egyforma" kép sugallatára koncentrált.

Már nem egy hasonló próbálkozás volt, ami a természetes testet, annak sokféleségét, és ezen keresztül szépségét üzente. Egy nagy kozmetikai márka folytatott tv- és plakátkampányt „az igazi szépségért", „hétköznapi nőket" kiválogatva. Azonban még ezzel a kampánnyal kapcsolatban is merültek fel kérdések, hogy mennyi is volt benne a retus, a cél mindenesetre tiszteletreméltó volt.

Aztán több magazin is (például a brit Essentials és a német Brigitte) hirdetett címlapfotózási lehetőséget kifejezetten nem modell hölgyeknek ugyanilyen célból, mert úgy érezték illetve olvasóiktól olyan visszajelzéseket kaptak, hogy az úgymond közülük való hölgyek sokkal inspirálóbban hatnak, mint a retusált celebek.

Kimaradt?