Büntetik a gyógyszereket a páciensekkel kifizettető kórházakat

Jövő évtől büntetik azokat a kórházakat, amelyek a gyógyszerek megvásárlására kötelezik a pácienseket, és közben kérik az egészségbiztosító pénztártól az illető kezelések elszámolását, jelentette be Cristian Buşoi, az egészségbiztosító pénztár (CNAS) elnöke hétfőn.

„2014-ben sokkal szigorúbban szábályozzuk a gyógyszerek és egészségügyi fogyóanyagok beszerzését. Szankcióban részesítjük azokat a kórházakat, amelyek gyógyszerek vagy egészségügyi segédeszközök megvásárlására kötelezik a pácienseket, holott az egészségbiztosító pénztárak ezeket elszámolják” - fejtette ki Buşoi.

A CNAS elnöke leszögezte, csak azok a kórházak mentesülnek a szankciók alól, ahol csak véletlenül fordul elő ilyen eset. „Tudjuk, hogy vannak elszigetelt esetek, ugyanakkor olyan kórházak is, amelyekben ez a gyakorlat egyes osztályokon, egyes orvosi szolgáltatások esetében. A 2014-es év egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy egyetlen biztosított személy se legyen kénytelen gyógyszereket vásárolni a kórházi kezelés alatt” - tette hozzá a pénztár elnöke.

A CNAS vezetője elmondta, a kórházak esetében a személyzettel járó költségek képezik a legnagyobb kiadást. „Egy olyan kórházban, ahol a pácienseket nem küldik gyógyszereket vásárolni, a költségek 70 százalékát a személyzettel járó költségek teszik ki, 10 százalékát pedig az orvosságok. A kórházigazgatóknak le kell állniuk az indokolatlan alkalmazásokkal, fel kell hagyniuk a nem megfelelő beszerzésekkel. Vannak olyan kórházak az országban, amelyekben a személyzettel járó költségek a büdzsé 85-90, de akár 95 százalékát teszik ki” - mondta Buşoi. Hozzátette, 2014-ben alacsonyabb összegeket fognak kiutalni a magánkórházaknak.

Kimaradt?