A sztrádaépítés folytatását kérik a szaktárcától az RMDSZ politikusai

Az észak-erdélyi autópálya munkálatairól, a feljavítás alatt álló megyei utakról, illetve a városok, községek melletti körgyűrűk hiányáról egyeztettek Dan Șova nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős miniszterrel kedden az RMDSZ képviselői és szenátorai.

„A legfontosabb az, hogy prioritásainkat feltérképezzük, majd a rendelkezésre álló költségvetés függvényében, kidolgozzunk egy arányos elosztást. Emellett egy, az országot átszelő autópályára is nagy igény lenne, főleg ami a határon túli befektetőket, utazókat illeti. Logikátlan három különböző irányú útszakasz elkészítését elindítani, amikor nagyobb szükség lenne egy autópályára, amely egész Romániát átszeli. Ezért tartjuk fontosnak az észak-erdélyi autópálya munkálatainak folytatását” – fogalmazott a találkozón Borbély László.

Az RMDSZ politikai alelnöke szerint a miniszter biztosította a parlamenti frakciókat, hogy 256 millió lejt irányoztak elő 2014-re a Berettyószéplak-Bors autópálya szakaszra, és lehetőség van arra, hogy Európai Uniós pénzekből folytassák Aranyosgyéres és Marosugra között az észak-erdélyi autópálya építését Marosvásárhely felé.

Az RMDSZ politikusai a legégetőbb problémák között a városok melletti körgyűrűk helyzetéről is érdeklődtek, mert mint mondták, az eddigi kivitelezési munkálatok nagyon aránytalanul történtek, egyes városok három körgyűrűvel is rendelkeznek, míg más nagy városok eggyel sem. „Külön országos fejlesztési projektre lenne szükség az új körgyűrűk terveinek kidolgozására, hisz ezek komoly infrastrukturális problémákat oldanának meg, és létfontosságúak mind a biztonságos közforgalom fenntartásához, mind pedig a városi, megyei utak megóvásához” – javasolták az egyeztetésen az RMDSZ képviselői.

Kimaradt?