Repülőkatasztrófát szimuláltak Kolozsváron (GALÉRIA)

Tizennyolc halottja és több sebesültje volt annak a repülőbaleset-szimulációnak, amelyet a kolozsvári reptéren tartottak hétfőn, a sajtó képviselői előtt. A hetven utas és négyfős személyzet egy 3,5-ös erősségű földrengéskor ért földet repülőgépével, ez okozta a megrendezett katasztrófát.

A repülőt ugyan helikopter helyettesítette, a katasztrófa is késett kissé, sőt az újságírók kényelmesen megkávézhattak az akciódús mentés előtt, de a tűzoltók valódi vízzel dolgoztak. A forgatókönyv szerint a szerencsétlenül landoló gép lángolni kezdett, ezt a perceken belül megérkező tűzoltók sikeresen kezelték. A sajtó képviselői érezhették, milyen az, ha a füstöt védőmaszk nélkül kell nyelni, de szerencsére valódi balesetre nem került sor. Míg a lángok csitultak, a fűben szétszóródó sebesültek kiáltottak segítségért, a halottak pedig csendesen dideregtek.

A mentősök tíz perc alatt érkeztek meg, de látni lehetett, hogy egy B-kategóriás filmhez megfelelő anyagnál jobbat ebből az akcióból nem lehet készíteni. Lassan, már-már ráérősen dolgoztak, a hordozható elsősegély-sátrat pedig olyan tempóban húzták fel, mintha a saját tüdejük képességeire kellene támaszkodniuk. Ezzel a tempóval nyilván utolsók volnánk globális szinten, de a reptér igazgatója, David Ciceo mindenkit megnyugtatott, a törvény által kiszabott, máshol is érvényes normákat betartották.

Kimaradt?