Vita robbant ki Nagy-Britanniában a tinik nemi életéről

Vita robbant ki Nagy-Britanniában, miután John Ashton népegészségügyi szakértő felvetette, a jelenlegi 16-ról 15-re kellene csökkenteni azt a korhatárt, amely fölött a szexuális kapcsolat létesítése nem számít megrontásnak. Azzal érvelt, hogy a 14-15 éves brit fiúk és lányok harmada már kipróbálta a szexet, ezért nem kéne büntetőjogi fenyegetéssel elrontani a "felfedezés örömét".

A Downing Streetről szinte azonnal érkezett a felháborodott válasz: a kormánynak esze ágában sincs lejjebb vinni a jelenlegi 16 éves korhatárt, merthogy azt a gyermekek védelmében állították fel. David Cameron brit kormányfő tehát határozottan visszautasította a legális szexet 15 éves korban.

John Ashton professzor nem azonnali enyhítést kért, csupán azt jelezte, hogy talán érdemes lenne beszélni a korhatárcsökkentésről. „Ha nem vesszük tudomásul, hogy a 14 évesek kíváncsiak az orgazmusra, vagy a másik nemre, akkor arra sem leszünk képesek, hogy segítsünk nekik, ha mindez gondot jelent. Ezzel pedig az egészséges felnőtt élet felfedezését nehezítjük meg a számukra" – jelentette ki.

A BBC-nek nyilatkozó professzor szerint a mai fiatalok kettős életet élnek. Meghallgatják a fentről érkező jótanácsokat, a rémisztő üzeneteket a fiatalkori szex veszélyeiről, aztán éppen ezek miatt nem mernek felnőtthöz fordulni, ha rossz tapasztalatokat szereznek, vagy ha bajba kerülnek a kalandjaik miatt. Márpedig a kalandokat bevállalják, még ha a felnőtteknek ennek ellentmondó illúzióik is vannak.

A tiniszex legálisság tételének támogatói arról is beszélnek, hogy a gyerekek mindenféle felnőtt segítség nélkül jutnak pornó tartalmakhoz, amitől meglehetősen furcsa kép alakul ki bennük a szexualitásról. Közben ijesztően magas a fiatalkori terhességek száma több európai országban is, mert a felnőttek azt gondolják, hogy bőven ráérnek még foglalkozni gyermekeik felvilágosításával. Már ha egyáltalán képesek rá. Ezért kérik mind többen, hogy az oktatási rendszer tegyen többet a fiatalok egészséges neveléséért.

A BBC mindehhez hozzáteszi, hogy a jelenleg is érvényes 16 éves korhatárt 1885-ben emelték fel 13 évről, hogy visszaszorítsák a gyermek prostitúciót. Mármint a heteroszexuális fiatalok között. Mert a homoszexuálisokra csak néhány éve engedélyezett a szex 16 évesen, addig 18 év volt a legális korhatár a számukra.

Kimaradt?