Újabb emlékműveket fogadtak örökbe a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai

Három újabb műemléket fogadtak örökbe szombaton a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai a Magyar Szórvány Napján szervezett ünnepség keretében. A tanintézmény, a Hunyad megyei RMDSZ és az RMDSZ Hunyad megyei Nőszervezete rendezvényén részt vett Hegedüs Csilla kulturális főtitkárhelyettes, a szövetség országos női szervezetének alelnöke is.

"Nagyon jó érzés volt visszatérni Dévára, hiszen a Téglás Gábor líceumban tanuló gyerekek mindig tartalmas, érdekes programmal várnak bennünket. Így volt ez most is: az esemény egyik fénypontja a szavalatok, népdalok előadása mellett az István, a király rockopera néhány részletének bemutatása volt” – ismertette Hegedüs Csilla a Hunyad megyében megszervezett Magyar Szórvány Napjának programját.

A főtitkárhelyettes elmondta, újabb szakaszba érkezett az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket program is, hiszen az elmúlt évben a dévai diákok igazi őreivé váltak az örökbefogadott műemlékeknek, megismerték és megismertették azokat a nagyvilággal, valamint az örökbefogadó csapatok versenyét is megszervezték.

A nyertes csapat brüsszeli kiránduláson vett részt Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő meghívására.  Szombaton az iskola diákjai a dévai Református Templomot, a szászvárosi Római Katolikus Ferences Kolostort és Templomot, valamint a szászvárosi Református Templomot és Várudvart fogadták örökbe.

A rendezvény meghívottja volt az aradi Csiki Gergely Főgimnázium néhány tanára és diákja, akik tapasztalatcserére érkeztek Dévára. „Reméljük, hogy Aradon is sikere lesz ennek a programnak, hisz ott is szükség van a közösségépítő, identitásmegőrző tevékenységekre" – fogalmazott Hegedüs Csilla.

Kimaradt?