A Gozsdu-vagyon lesz az ürügy Traian Băsescu felfüggesztésére?

A Gozsdu-vagyon ügye elege indok arra, hogy az államfő hazaárulás vádjával felfüggesszék tisztségéből. Ezt Dan Voiculescu üzletember, a kormányzó Konzervatív Párt alapítója jelentette be szombaton.

A médiamágnás arra reagált, hogy a napokban maga Traian Băsescu vázolta azt az „ördögi tervet”, amelyet szerinte a Szociál-Liberális Szövetség (USL) politikusai dolgoztak ki az eltávolítására. E forgatókönyv szerint az államfőt hazaárulás vádjával a parlament kétharmados szavazattöbbséggel bíróság elé állíthatja és felfügesztheti tisztéségéből.

„Ez nem is olyan rossz ötlet, beszélni kellene erről az USL-ben” – fogalmazott Voiculescu. Felidézte, hogy az államfő mandátuma idején Mihai Răzvan Ungureanu volt külügyminiszter 2005-ben az első román-magyar közös kormányülésen olyan egyezményt írt alá magyar kollégájával Bukarestben, amelyben Románia "lemond" a nagyszebeni Emanuil Gojdu Alapítvány magyarországi vagyonáról, és ezzel elárulta Románia érdekeit.

Az alkotmány 96. cikkelye szerint az államfőt a honatyák egyszerű többségének javaslatára a parlament kétharmados szavazattöbbséggel hazaárulással vádolhatja meg. Az ügyet a legfelsőbb bíróság tárgyalja. A vádemelés pillanatától a jogerős ítéletig az államfőt felfüggesztik tisztségéből.

Kapcsolódók

Kimaradt?