Markó Attila: együtt kell gondolkodni és cselekedni az ifjúsággal

"Egymás megértése, tisztelete és elfogadása nélkül nem jöhet létre valós és eredményes párbeszéd többség és kisebbség között" – mutatott rá Markó Attila, Sepsiszentgyörgy parlamenti képviselője az Európai Régiók Szövetsége (Assembly of European Regions - AER) mellett működő Ifjúsági Regionális Hálózat (Youth Regional Network - YRN) soros plenáris ülésén megtartott előadásában. Az eseményt a Kovászna-i Megyei Tanács támogatásával szervezték meg az Árkosi Tanulmányi Központban, november 15-16. között.

A képviselő elmondta: megérteni egymást viszont csak úgy lehet, ha egyetlen pillanatra bár megpróbáljuk a másik világába, életébe helyezni magunkat. Sokkoló, de beszédes példaként említette erre a washingtoni Holokauszt-múzeumot, ahol minden látogató egy-egy áldozat világában képzelheti magát azáltal, hogy a belépőjegye valójában az illető áldozat személyi igazolványa.

„Mi Romániában demokratikus eszközökkel próbálunk érvényt szerezni közösségi jogainknak. Elvárjuk, hogy tiszteletben tartsák anyanyelvünk használatára vonatkozó jogainkat, oktatáshoz való jogunkat ugyanúgy, mint az élettérhez, autonómiához való jogunkat. Ehhez viszont partnerekre van szükségünk, olyanokra, akik nem utasítják el zsigerből az elképzeléseinket, hanem megértik, hogy senkitől semmit nem kívánunk elvenni, senkinek jogait nem akarjuk csorbítani” - mutatott rá Markó Attila.

Ezt követően az oktatás szerepének fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét, amely nem pusztán az ismeretek elsajátításában nyilvánul meg, hanem sokkal inkább abban, hogy megtanuljuk megérteni a társadalmat, amelyben élünk, megtanuljuk tartalommal feltölteni az olyan kifejezéseket, mint a sokszínűség, emberi jogok, tolerancia. „Megtanulunk kommunikálni, párbeszédet folytatni. És ebben kiemelt szerepe van az ifjúságnak, hisz a fiatal generáció a legfogékonyabb a nyitásra. Ezért kell az ifjúsággal együtt gondolkodni, együtt cselekedni” – ismertette a sepsiszentgyörgyi képviselő.

Kimaradt?