Sportfelmérést tartottak a csíkszentsimoni elsősök közt

Első osztályos gyerekek mozgáskészségét és egészségi állapotát mérték  fel pénteken  Csíkszentsimonban az Endes József Általános Iskolában. A mérésben a csíkszentsimoni és a csatószegi gyerekek is részt vettek – tudtuk meg Korodi Attila parlamenti képviselőtől, aki az esemény kezdeményezője, támogatója.

A képviselő elmondta, a testmozgás valamilyen formája gyerekkora óta szerves része az életének, ezért rögtön felfigyelt az Ábrahám Előd által nemrég nyitott Smafta sporttanácsadó és sportfelmérő irodára, és elhatározta, kezdeményezi, hogy választókerülete valamennyi településén történjen meg ez a mérés. A csíkszentsimoni esemény anyagi vonzata őt terheli, és azért választotta pont ezt a községet, mert Alcsíkon itt van a legtöbb első osztályos gyerek, számszerűen 48. De a felmérés költsége például egy önkormányzat számára egyáltalán nem megterhelő, ezért elhívta az alcsíki polgármestereket, alpolgármestereket, nézzék meg, mi és hogyan történik, illetve szeretné ösztönözni őket, hogy a jövőben saját településükön is végeztessék el a mérést.

Korodi kiemelte, egy komoly sportfelmérés végén megtudhatjuk, milyen testi állapotban van, milyen fizikai képességgel rendelkezik ez a generáció. Ennek jelentős szerepe lehet a betegségmegelőzésben, hiszen hasonló magyarországi felmérésekből az derült ki, hogy a felmérés által nem megfelelő szintűre jelzett gyerekek aránya megegyezik a későbbi beteges, gyakran orvosi kezelésre szoruló felnőttek arányával. Ha felmérjük ezeket a gyerekeket, akkor látni fogjuk, milyen arányú közbelépésre van szükség annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt. Ugyanakkor tudatosítja a szülőkben, hogy milyen szinten áll a gyerek, és azt is, hogy mennyire fontos, hogy a gyerek rendszeresen végezzen fizikai tevékenységet – mondta. Továbbá a sportfelmérés végén azt is megtudjuk, a gyereknek melyik sportágra van hajlama, és az önkormányzatok segíteni tudnak abban, hogy azokon a településeken, ahol nincs szervezett sportolási lehetőség gyerekek számára, ezt megteremtsék.

Ábrahám Előd, a Smafta sporttanácsadó és sportfelmérő iroda vezetője elmondta, a felmérés elbírálásának alapja a Hungarofit rendszer, amelyet több mint 2 millió személy lemérésével fejlesztettek ki.  Bemutatta, milyen próbákkal mérik a gyerekeket: 6 perc futás, helyből távolugrás, egykezes medicinlabda lökés, kétkezes medicinlabda dobás, mellsőfekvőtámasz, felülés, homorítás, előrehajtás nyújtott lábbal, oldalsó spárga, ismétlési reflex, ismétlési sebesség – kar, szorítóerő, egyensúly, 5X5 méter szaladás. Továbbá bemutatta azt a kiértékelő ívet, amelyet a felmérés után minden szülő megkap. Ezeken az íveken a gyerekek még név szerint szerepelnek, de kapnak egy számokból álló kódot is, és a www.mitsportoljak.ro weboldalon, amelyen majd megtalálható lesz egy bővebb elemzés, illetve más eredményekkel való összehasonlítások is, már csak kód szerint láthatóak. Csíkszentsimonra vonatkozóan Ábrahám ismertette, hogy a környéken jelenleg 19 edző tevékenykedik 15 sportágban.

A jelenlevő polgármesterek és alpolgármesterek pozitívan fogadták a kezdeményezést, és többen kijelentették, hogy szeretnék mihamarabb a saját településükön is elvégeztetni a felmérést az első osztályosok körében. Kölcsönvették a szorítóerőt mérő műszert is, amely szerint Alcsíkon András Zoltánnak, Kászon község polgármesterének és Gergely Andrásnak, Csíkszentmárton polgármesterének van a legerősebb keze.

Korodi és Ábrahám végezetül elmondták, amint meglesznek az eredmények, azok elemzését szélesebb körben is bemutatják. 

Kimaradt?