Magyar nyelvű tájékoztatást adnak ki a szavazati jogról

Az Állandó Választási Hatóság és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának képviselői csütörtökön aláírták azt a keretegyezményt, amelynek értelmében a Romániában élő kisebbségek nyelvén is kiadnak majd tájékoztató anyagokat a szavazati jog gyakorlásának fontosságáról és módjairól. A keretegyezmény értelmében az online-felület és az egyéb tájékoztató anyagok tartalmáról a felek később döntenek.

Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője szerint az intézmény precedens nélküli keretegyezményt kötött az Állandó Választási Hatósággal. „Nagyon fontos lépést tettünk meg annak érdekében, hogy a kisebbségeket anyanyelvükön tájékoztassuk demokratikus jogaikról. Példaértékű keretegyezményt írtunk alá, amelynek hozadéka Románia és az itt élő kisebbségek érdekeit szolgálja. Célszerű lenne, ha más központi hatóságok is belátnák, hogy az anyanyelven történő tájékoztatás során nem csorbulnak a többségben élők jogai” – idézte az RMDSZ sajtóirodája az intézményvezetőt.

Az államtitkár kifejtette, az anyanyelvű tájékoztató anyagokat kizárólag technikai információkkal látják el, amelyek az adott választási rendszerről, a szavazás módozatáról, valamint a választáshoz kapcsolható bűncselekmények szankcionálásáról fognak szólni.

Laczikó tájékoztatása szerint a keretegyezmény egy évre szól, és reményeik szerint nem csak az európai parlamenti választásokon, hanem majd az elkövetkező választásokon is anyanyelven tájékoztathatják a Romániában élő kisebbségeket demokratikus jogaikról.

Kimaradt?