Google: darabokra szakadhat az internet

Az internetes óriáscég figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy kémtevékenysége hatására darabokra szakadhat az egész világot behálózó internet, egyes kormányok korlátokat állítanának fel, és az ártana az amerikai gazdaságnak.

A közvéleménynek több információt kellene kapnia arról, hogy a kormány milyen felhasználói adatokat akar megtudni. „Az, hogy most csak korlátozottan átlátható a kormány által demokratikus országokban folytatott megfigyelési tevékenység, megrendíti a legtöbb ember bizalmát és a szabadságba vetett hitét, és ártalmas a gazdasági fejlődésünkre, a biztonságunkra, rombolja a meggyőződést, hogy az internet a nyitottság és a szólásszabadság egyik területe” - írta Richard Salgado, a Google rendvédelmi és információbiztonsági igazgatója az amerikai kongresszusnak írt nyílt levelében.

Ez az első olyan nyilatkozat, amelyet egy nagy technológiai cég tett a törvényhozásnak azóta, hogy kipattant a botrány a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által folytatott titkos adatgyűjtéssel kapcsolatban.

A kongresszus tagjai azon tanakodnak, hogy hogyan kellene változtatni az Egyesült Államok megfigyelési gyakorlatán és törvényein, miután Edward Snowden, az NSA egy volt szerződéses alkalmazottja felfedte a hivatal titkos megfigyelési tevékenységét.

A szenátus igazságügyi bizottsága azzal összefüggésben kezdeményezett meghallgatásokat - a Google a maga részéről ennek írásban tett eleget -, hogy Al Franken demokrata párti szenátor az eddiginél nagyobb átláthatóságot biztosító törvénymódosítást javasolt az adatgyűjtésre vonatkozóan.

Franken szerint az internetes cégek sokkal kevesebb információt adnak át a kormánynak saját ügyfeleikről, mint amennyit sok ember gondol, ezért meg kellene engedni ezeknek a cégeknek, hogy tájékoztassák a közvéleményt arról, milyen kérésekkel fordul hozzájuk a kormány, és hogy erre válaszul hány felhasználó adatait adják át.

Kimaradt?