Kisebb társadalombiztosítást és kevesebb közalkalmazottat ígér a kormány

A kormány kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal szemben, hogy csökkentse a társadalombiztosítási járulék összegét, de anélkül, hogy ezzel a költségvetés nagy összegektől esne el – derül ki a kormánynak az IMF-hez intézett szándéknyilatkozatból. Az így kieső jövedelmet az adóalap kiszélesítéséből pótolnák – áll a Mediafax által közölt dokumentumból.

A dokumentum szerint a gazdasági fellendítés ás a munkadíjak adójának csökkentése érdekében a kormány egyik fő célkitűzése a társadalombiztosítási járulék lecsökkentése. Bukarest ígérete szerint ennek érdekében a következő év második felétől jelentősen lecsökkentik ezt az összeget, ezzel párhuzamosan azonban újabb adókat vezetnek be, így az intézkedés nem érinti hátrányosan az állami költségvetést. Victor Ponta már az IMF küldöttségével való múlt heti találkozót követően azt nyilatkozta: öt százalékponttal tervezik csökkenteni a társadalombiztosítási járulékot. A miniszterelnök ekkor azt mondta: a valutaalap és az EB képviselőit arról nem sikerült arról meggyőzni, hogy ezt az illetéket már januártól csökkenthessék egy-két százalékponttal.

A szándéknyilatkozatban a kormány ugyanakkor a magáncsőd bevezetésének elutasítását is vállalta, ez ugyanis azt jelentené, hogy a hitelezők elengedhetik a csődvédelmet kérő állampolgárok adósságának 25 százalékát, amennyiben a fennmaradó részt visszafizetik. A dokumentum szerint az ország stabilitásához jelentősen hozzájárul a hitelek megfelelő törlesztése.

A szándéknyilatkozatban ugyanakkor az áll, hogy újraelemzik a magánnyugdíjrendszert és annak hosszútávú hatásait az állami nyugdíjrendszerre annak érdekében, hogy kisebb legyen a lakosság pénzügyi terhelése. A kormány e mellett arra is ígéretet tettek, hogy karcsúsítják a közalkalmazotti rendszert oly módon, hogy nem alkalmaznak újabb személyeket, azok helyébe akik nyugdíjba mentek, felmondtak vagy elbocsátották őket.

Kimaradt?