Egy millió dollárba kerül és 37 kilós Bernie Ecclestone könyve

Minden idők legkülönlegesebb Forma-1-es történelemkönyve jelenik meg az idei szezon végén: a Bernie Ecclestone nevével fémjelzett kiadványért legalább 1 millió dollárt kell leszurkolni, az árért cserébe azonban nem csak a múltat lehet megismerni, hanem át is lehet élni a száguldó cirkusz izgalmait.

A „The Official Formula One Opus BERNIE Edition” című 852 oldalas,  37 kilogramm súlyú kötetet az Opus Media nevű vállalkozás jelenteti meg. A főmogul nevével fémjelzett kötet ára nem véletlenül borsos: ebből csak egyetlen példány jelenik meg, és olyan extrákat kínál, amelyek valóban egyediek.

A kiadvány egy szénszálból készült dobozban érkezik, amely a könyv mellett tartalmazza 22 világbajnok autogramját, valamint négy darab paddock-belépőt is, amelyek a 2014-es Forma-1-es évad összes futamára érvényesek. Utóbbiakkal nem csak a kiváltságosak számára fenntartott területre lehet bejutni, hanem magához Ecclestone-hoz is, aki minden helyszínen teával várja a vendégeket.

„Már kaptunk három komoly ajánlatot a könyvre” – mondta Karl Fowler, a kiadót vezető egykori bankár. „Mindig is arra számítottunk, hogy két területről érkezhetnek ajánlatok: gazdag magánszemélyektől, akik mókára vágynak, valamint vállalatoktól. Az egyik ajánlat egy banktól érkezett, a másik egy pénzügyi vállalattól, a harmadik pedig egy orosz befektetési társaságtól. Egy vállalat számára egyébként kiváló ez a befektetés, kiváltképp akkor, ha a világ minden részén vannak irodái. A versenyhétvégéken három napon át három vendéget lehet meghívni, az év során húsz alkalommal. Kapcsolatépítés és üzlet szempontjából ez remek lehetőség.”

A könyv egyébként hat éven át készült, Ecclestone közreműködésével és soha nem látott részletességgel ismerhetőek meg belőle a versenyhelyszínek, valamint a sportág olyan legendái, mint például Juan Manuel Fangio, Ayrton Senna, Michael Schumacher vagy épp napjaink szupersztárja, Sebastian Vettel. Mint kiderült, komoly logisztikai kihívás volt az autogramok begyűjtése is: a kiadó két embere két éven át dolgozott ezen, Nelson Piquet aláírásáért Brazíliába, Kimi Räikkönen kézjegyéért Finnországba, míg Sir Jack Brabham aláírásáért Ausztráliába kellett elrepülniük.

A méregdrága Bernie Edition mellett megjelenik a Champions-változat is, amely 32 ezer dollárba kerül és Ecclestone autogramjával együtt szintén jár hozzá a 22 világbajnok kézjegye, míg a selyemkötéses Classic-verzióért – amelyet csak a főmogul dedikál - 3200 dollárt kell leszurkolni.

Ecclestone  ellen jelenleg komoly per zajlik a Forma-1 egyik korábbi eladása kapcsán felmerült megvesztegetéses vádak miatt. A sportágat üzletileg az egekbe emelő egykori használtautó-kereskedő életútjába, pályafutásának részleteibe különleges betekintést enged a „Bernie Ecclestone titkos élete” című életrajzi könyv is, amely a HVG Könyvek gondozásában jelent meg.

Kimaradt?