Huszonöt hadisírt gyaláztak meg Maroshévízen

Hadisírokat gyaláztak meg a zsákhelyi katonai temetőben november nyolcadikán – értesített a Marosvásárhelyi Rádió. Az ismeretlen tettesek 25 hadisír keresztjét törték össze. A maroshévízi rendőrök nyomoznak a tettesek után.

A Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke, Czirják Károly elmondta: a temetőben német, osztrák, lengyel, orosz, ukrán, szerb, román és magyar katonák holttestei nyugszanak. Ebben az évben 103 sírhantot gyaláztak meg ismeretlen tettesek, májusban ugyanebből a temetőből loptak el 78 keresztet, aminek egy részét szemétbe, árokszélre dobva találták meg.

A Czirják által vezetett egyesület rendszeresen megemlékezik a hősi halottakról, de problémát okoz, hogy a terület, melyen a temető található, egy maroshévízi Sbârcea nevű család tulajdona, a három tulajdonos közül egy Kolozsváron, egy Brassóban, egy pedig Németországban él. Jelen törvények szerint nem eladható olyan terület, melyen nyilvántartott hadisírok vannak, ezért nem tudja az egyesület megvásárolni.

Mivel a temető magánkézben van, az önkormányzat sem segíthet a károk helyreállításában. A rongálás hírére, most, a magyar nagykövetségtől és konzulátustól, illetve a Magyarországi Honvédelmi Minisztérium Hadisír-gondozó részlegéről jelentkeztek segítő szándékkal.

Kimaradt?