Sok a külföldön elhagyott romániai gyerek

Egyre több brassói gyermeket hagynak el külföldön, számolt be a Marosvásárhelyi Rádió szerdán. A Brassó megyei gyermekvédelmi igazgatóság adataiból kiderül, míg tavaly 8 gyermeket hoztak haza Brassóba a hatóságok, és kérték visszahonosításukat, idén már 28 gyermeket szállítottak haza, és indították el visszahonosítási eljárásukat, amit a román állam fizet.

A gyermekvédelem szerint sok család telepedett ki külföldre Brassó megyéből. Többször is megtörtént az, hogy a külföldi rendőrség valamilyen törvénytelen cselekedet miatt üldözőbe vette a kitelepedett családokat, és csak a gyerekeket tudták elkapni. Ilyenkor a kicsiket hazautaztatják. Ha a gyermekvédelmi igazgatóság nem tud a gyerek rokonaira bukkanni itthon, akkor gyermeknevelő központokban kell elhelyezni őket.

Idén a legtöbb gyereket, hetet Lengyelországból hoztak haza, de érkeztek még Magyarországról, Nagy Britanniából, Franciaországból és Németországból is. A legújabb törvények szerint azok a szülők, akik elhagyják gyermekeiket - mivel többnyire nem rendelkeznek jövedelemmel -, havonta 20 és 40 órát kell, hogy közmunkával eltöltsenek. Azok a szülők pedig, akik állami gondozásba adják gyermekeiket, havi 200 lejt kell, hogy kifizessenek.

Kimaradt?