A házasság vagy a válás miatt fogy több alkohol?

A legújabb kutatások szerint ez is, mint olyan sok minden, nemtől függ: a középkorú házas nők jóval több alkoholt fogyasztanak, mint az elváltak, a középkorú férfiak azonban inkább a válás miatt nyúlnak a pohár után.

A tudósok a vizsgálatok során rájöttek, hogy bár nem minden férfi és nő követi a fenti mintát, a „házasság és a válás eltérően hat a két nem tagjainak alkoholfogyasztási szokásaira” - nyilatkozta Corinne Reczek, a Cincinnati Egyetem tanársegédje. „A házas férfiak hajlamosabbak mértéktartóak lenni, a válás után azonban hamar alkoholizmusba merülhetnek.”

iszogat pasi

A férfiak általában többet isznak, mint a nők, az utóbbi években azonban a nők is egyre jobban felhozták magukat alkoholfogyasztás tekintetében. „Úgy tűnik, a házas férfiak, különösen az első házasságuk alatt, hajlamosak az önmegtartóztatásra” – vélekedett a kutató. De mi a helyzet, ha a házasság véget ér, különösen, ha ennek válás az oka? Erre keresték a választ a tudósok a mostani kutatás során.

Reczek és kollegái az 1993 és 2004 között az Egyesült Államokban végzett kutatások adatait használták fel: összesen 5300 férfit és nőt (akik a kutatás kezdetén átlagosan 53-54 évesek voltak) választottak ki, akiknek életét folyamatosan figyelemmel kísérték, 130-at közülük pedig fel is kerestek otthonukban.

iszogat elvaltno

„Az egyedülálló és elvált nők jóval kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint a házasok” – mondta Reczek. „Férfiaknál ez pont fordítva van: a nemrég elváltak fogyasztják a legtöbb alkoholt, a házasok pedig ebből a korcsoportból a legkevesebbet.”

Nők esetében az egy hónap alatt elfogyasztott italok száma kilenc volt a házasoknál és hat és fél az elváltak esetében. A házas férfiak átlagosan 19,2 italt fogyasztottak havonta, az elváltak pedig 21,5-et. A megkérdezés idején frissen elvált nőknél az elfogyasztott italok száma átlagosan 10 volt, férfiaknál pedig havi 26.

iszogat kint

Hogy mi ennek az oka? Bizonyos esetekben a nő a házassága előtt egyáltalán nem ivott és csak férje hatására kezdett el alkoholt fogyasztani. „Sokan valóban csak azért isznak, mert férjük is iszik, a válás után azonban már nincs ösztönző erő, így csökkentik az alkoholfogyasztást” – magyarázta a kutató. A férfiak a válás után gyakran menekülnek az alkoholba, míg a nők inkább evéssel és a társas kapcsolatok ápolásával vezetik le a feszültséget. Férfiak esetében gyakoriak a baráti összejövetelek is a válás után, amelyek általában alkoholizálásba torkollnak.

iszogat elvaltpasi masolat

„Rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a házasság és a válás alkoholproblémákban betöltött szerepével, hiszen így könnyebben kiszűrhetjük az alkoholizmus szempontjából veszélyeztetett egyéneket” – nyilatkozta Mary Waldron, az Indiana Egyetem emberi fejlődéstudományok tanszékének tanársegédje.

A kutatási eredményekről részletesen az Amerikai Szociológiai Szövetség éves gyűlésén számoltak be az egyetem szakértői, amelyet  Denverben rendeztek meg.

Kimaradt?