Tiltakoznak a csanálosiak a kamionforgalom ellen

Nem örülnek a csanálosi lakók annak, hogy a nehéz teherforgalom számára is megnyílik a határátkelő Magyarország és Románia között – számolt be a szatmar.ro. A kormány november 6-án fogadta el azt a memorandumot, amely a Csanálos és Vállaj közötti határátkelő besorolásának megváltoztatásáról szól. Ennek értelmében a jövőben nem csak a 3,5 tonnás tehergépkocsik, hanem a legnagyobb kamionok is használhatják az átkelőt.

Csakhogy a csanálosiak attól tartanak, hogy a Kolozsvár felől érkező teherautók is itt járnak majd el, ami jelentősen megnövelné az útszakasz forgalmát. Mellau József polgármester szerint az infrastruktúra sem felel meg a követelményeknek, hisz jó néhány helyen az út szélessége nem haladja meg a 10 métert, két kamion nehezen férne el egymás mellett. „Értem én, hogy a nagykárolyi cégeknek érdekében áll, hogy ne kelljen elmenniük Petéig vagy Borsig, de ha itt akarnak átmenni Magyarországra, akkor előbb építsenek utat maguknak!" – fogalmazott az elöljáró.

A helyi közösség, amelynek a véleményét a polgármester szerint senki meg nem kérdezte, nem ül karba tett kézzel. Kedden Eugeniu Avram prefektus tesz helyszíni szemlét, látogatásának célja, hogy megállapítsa: tényleg alkalmas-e az infrastruktúra a kamionforgalom kiszolgálására. Ha a prefektusi szemle eredménye az lesz, hogy az út alkalmas a kamionforgalom bonyolítására, a helyiek tovább tiltakoznak majd. „Ha kell, állampolgári engedetlenséget alkalmazunk! Ha szükséges, az út lezárásától sem riadunk vissza", figyelmeztet Melleu József polgármester.

Erdei D. István parlamenti képviselő viszont értetlenül áll az elutasító reakciók előtt, szerinte ugyanis a változás a térség fejlődését vonná maga után.

A szatmar.ro úgy véli, a jövő évi költségvetési tervezet alapján kiderül, hogy a közlekedésügyi minisztérium költségvetési tételei között szerepel-e a csanálosi határátkelő besorolásának módosítása miatt szükséges befektetések finanszírozása. Ha igen, akkor akár már 2014-ben átgördülhetnek rajta az első kamionok.

Kapcsolódók

Kimaradt?