banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Megszűnt a legvidámabb szlovák politikai párt

November 9-én, a megyei választások napján befejezte működését Szlovákia egyetlen vidám politikai pártja, a Pali Búcsúpohara (Paliho Kapurková).

„Minderre szimbolikusan a választások napján került sor – ezen a napon ismét megmutatkozott, hogy a legerősebb politikai erőt Szlovákiában a nem választók jelentik” – áll abban a sajtóközleményben, melyet a párt elnöke és egyetlen tagja, Pali Vass homonnai mozdonyvezető írt alá.



A párt, mely eredetileg Igor Brossmann reklámszakember kísérleteként alakult meg, köszönetet mondott mindazoknak, akiknek szimpatikus volt az alapötlet: üresen akarták hagyni az összes parlamenti széket, melyet a párt annak idején szerzett volna, emellett a kormányt szolgálóknak nevezték volna át. 

„Ahogy a 2010-es választások idején, úgy most is meg vagyunk győződve arról, hogy ha a választási részvételi arány alacsonyabb 50 százaléknál, a választások győztesei a nem választók. A kormányalakítással az elnöknek ebben az esetben egy nem választót kell megbíznia” – írja a megszűnő párt. A sajtóközlemény a búcsúzás ellenére mégis valami nyitott véget jelez. „Köszönjük, hogy velünk voltak. Viszontlátásra, talán valamikor” – zárja Pali Vass.



A Pali Búcsúpohara vidám politikai párt a szlovák politikai élet egyik legviccesebb kísérlete és mémje volt. 2010-ben alapították, mindössze egyetlen taggal, Pali Vass hatalmas bajuszú mozdonyvezetővel. Ő volt az egyetlen jelölt a párt listáján is a 2010-es parlamenti választásokon, ahol lehetőségeihez képest kiváló eredményt ért el, 14 576 szavazattal 0,57 százalékot szerzett.

Kimaradt?