Visszatért a Szojuz űrhajó a szocsi olimpiai fáklyával

A Szojuz TMA-09M orosz űrhajó leszállóegysége ejtőernyővel fékezve hétfőn földet ért fedélzetén az orosz Fjodor Jurcsikin, az amerikai Karen Nyberg, az olasz Luca Parmitano űrhajóssal és a 2014-es szocsi téli olimpia fáklyájával a délkelet-kazahsztáni Dzsezkazgan város közelében.Az ötkarikás játékok történetében először jutott ki a világűrbe az olimpiai láng, és ott is megszervezték a stafétát. Mihail Tyurin az orosz (Roszkozmosz), Rick Mastracchio az amerikai (NASA) és Kóicsi Vakata a japán űrügynökség tapasztalt űrhajósai viszik az olimpiai jelképet magukkal a szocsi játékok színeivel feldíszített Szojuz-TMA-11M számú űrhajó fedélzetén.

A fáklyát a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó 2. számú legénység tagjai, Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij vitték ki a nyílt űrbe, és a 3. számú csapattal lévő Fjodor Jurcsihin orosz űrhajós hozta azt vissza a Földre.

Az űrállomáson működő távközlési eszközök segítségével az űrhajósok is figyelemmel követhetik majd a szocsi olimpiát és szurkolhatnak országuk sportolóinak.

Kimaradt?