Fegyvert kobozott el a háromszéki rendőrség

Engedély nélkül birtokolt fegyvert kobozott el a háromszéki rendőrség. Nicoleta Marin szóvivő szerint a sepsiszentgyörgyi nyomozók egy 53 éves ember otthonában bukkantak egy sportcélokra használatos, 5,5 milliméteres kaliberű légpuskára, amelyre a tulajdonosának szeptemberben lejárt a fegyverviselési engedélye.

A rendőrség elkobozta a sepsiszentgyörgyi férfi fegyverét és otthonában talált 87 darab lövedéket is. Ellene törvénytelen fegyverviselés vádjával indítottak eljárást, ugyanis megszegte azt a jogszabályt, miszerint az engedély lejártát követő 10 napon belül a fegyverét és lőszereit le kell adnia egy engedélyezett fegyverkereskedőhöz.

Călin Stan, a Kovászna megyei rendőrség fegyver osztályának parancsnoka korábban rámutatott: évről évre nő a fegyverviselési engedélyt kiváltók száma, ezért fontosnak tartják, hogy ezek a személyek felelősséggel és törvényesen használják ezeket az eszközöket. A rendőrök ebben az időszakban felkeresik a mintegy 1500 háromszéki fegyvertartót, szóban és szórólapok által ismertetik velük a betartandó szabályokat, vagyis, hogy úgy kell tartaniuk fegyvereiket, hogy azokhoz más ne férjen hozza. Csupán engedélyezett lőtéren gyakorolhatnak, és kizárólag önvédelemből használhatják a fegyvereket.

Háromszéken legutóbb tavaly történt, hogy Dobollón két szomszéd összeveszett a telkük határa miatt, és gázpisztoly használatával „rendezték” a vitát. Ugyancsak tavaly a helyhatósági választások előestéjén történt, hogy egy ittas rendőr szolgálati fegyverével lelőtt a nagybaconi férfit. Az elmúlt egy évben több mint százzal növekedett a fegyvertartási engedélyt kiváltók száma. Jelenleg 2000 fegyver van a háromszékiek birtokában.

 

Kimaradt?