Ketrecharcos gyerekeket nevelnek Amerikában (GALÉRIA)

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb ütemben növekvő sportága a kiskorúak ketrecharca, jelenleg 3 millió gyereket érint. Az erőszakos összecsapások hasonlítanak a felnőttek harcára, a különbség pedig, hogy itt a vesztes az édesanyjáért sír.

Úgy tűnik, az Egyesült Államokban a pankráció egyre népszerűbb a kiskorúak körében is, mintegy hárommillió fiú és lány vesz részt benne – akár öt-hat éves is –, ez a szám pedig csak növekszik. Sokan közülük semmilyen védőfelszerelést nem használnak, a kesztyűk pedig vékonyak, a hatásuk életre szóló lehet, a kritikusok így nem csak a gyerekek későbbi magatartásáért aggódnak, hanem egészségéért is.

A gyerekpankráció ügyére Sebastian Montalvo fényképész hívta fel a világ figyelmét, körbejárva a kontinenst, hogy megmutassa: a statisztika mögött élő gyerekek vannak, akiket a szüleik tüzelnek fel a harcra. Ilyen például a hétéves Kristopher, akit csak The Arm Collector, azaz „A kargyűjtő” néven emlegetnek, vagy Mason, aki The Beast, vagyis A fenevad névre hallgat – és édesanyja ölelésére vágyik, amikor elsírja magát. Sok szülőt közönyös a könnyekkel szemben, arra bíztatja gyerekét, hogy ne hátráljon meg, maradjon talpon.

https://www.youtube.com/watch?v=7uAynHz-jbU&feature=player_detailpage

A kritikusokkal szemben a kis harcosok támogatói azt állítják, a fair kikapás és az ügyes győzelem kultúráját fontos átadni ezeknek a gyerekeknek. Kérdés, hogy az egymást rugó, ütő, esetenként fojtogató kisfiúknak és kislányoknak valóban így kell-e helytállást tanulniuk?

 

 

Kimaradt?