Vitára invitálja a KAT az erdélyi magyarokat

Székely Istvánt, az RMDSZ társadalomszervezési főtitkár-helyettesét választották meg a szövetség keretében működő Kulturális Autonómia Tanács (KAT) elnökévé szombaton Kolozsváron. A testület vezetője elmondta, a KAT tétje az együttgondolkodás folyamatának beindítása.

Szombaton délelőtt gyűltek össze Kolozsváron a Kulturális Autonómia Tanács (KAT) tagjai, hogy működési szabályzatát elfogadják, elnökét megválasszák az RMDSZ kezdeményezésére tavaly létrehozott döntéshozó fórumnak.

A Bánffy-palotában összegyűlteknek előbb Kelemen Hunor összegezte a jelen politikai helyzetet azzal indítva, hogy az ellenzékben dolgozás nem feltétlenül tragédia, mert így lehetőség adódik arra, hogy néhány kérdést helyére tehessünk. Elmondta, ebben az időszakban olyan parlamenti többséggel szemben kellett megvédeni eddig megszerzett jogainkat, amely hetven százalékkal gyakorlatilag bármilyen fontos kérdésben dönthet, talán az alkotmánymódosítás kivételével.

Az autonómiaküzdelemről elmondta, a román társadalom beleegyezése nélkül esélytelen célkitűzés ez, de ahogyan a kilencvenes évek elején a nyelvi jogok kapcsán is elutasítóak voltak, úgy bölcs és kiegyensúlyozott párbeszéddel most is eredményesen dolgozhatunk.  Arról is beszélt, hogy ma azért küzd a Szövetség, a hét évvel ezelőtt beterjesztett, a kisebbségek kulturális autonómiáját intézményesítését célzó kisebbségi törvénytervezet ne kerüljön napirendre, ugyanis a törvényhozás esetleg csak a kulturális autonómiával kapcsolatos részletek nélkül bólintana rá.

Ezt követően Székely István a Kulturális Autonómia Tanács megalakulása óta eltelt tevékenységét vázolta fel, kitérve mindazokra a programokra, amelyek az Erdély-szerte létező hálózatokat, szervezeteket érintik, kihangsúlyozva, a KAT tétje az együttgondolkodás folyamatának beindítása, remélhetően jövő nyárra pedig már összeáll az egyes szakterület mindegyikén az a koncepció, amely konkrét problémákra keres megoldást.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese többek között arról beszélt, kultúránk él és virágzik, de állandó pozitív és negatív hatások érintik, ugyanakkor egy értő többségre van szükség, aki nem csak fogyasztja, de meg is rendeli azt. Néhány célkitűzést összegzett: egyrészt fontosnak látja, mondta, hogy mindenki hozzáférjen a kultúrához, másrészt örökségünk megőrzése és ápolása, ugyanakkor hasznosítása rendkívül fontos.

Szerinte a kortárs alkotókra szintén nagy hangsúlyt kell fektetni, megfelelő körülményeket teremtendő a számukra, a közösség figyelmét pedig fel kell hívni a kulturális eseményekre, eredményekre. Hegedűs úgy fogalmazott, azt szeretné, ha értékek, elvek menténk vitatkoznánk, hogy egy, a realitás talaján álló stratégia szülessen meg a későbbiekben.

Pontosan fel kell mérni az oktatás területén, hogy milyen állapotok uralkodnak a jelenben, majd meg kell határozni, hogy mi a teendő rövid és hosszú távon, összegezte álláspontját Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese. A felsőoktatás kapcsán elmondta, az RMDSZ politikája az alapján épül fel, amit az Erdély-szerte működő magyar egyetemek állapítanak meg.

A felszólalásokat és a működési szabályzat vitáját, majd elfogadását követően a jelenlévők Székely István főtitkárhelyettest válatsztották meg a KAT elnökévé.

Kimaradt?