Közvélemény-kutatás: Ponta fölénnyel nyerné az elnökválasztást

Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő megnyerné az államelnök-választást, akármelyik potenciális ellenféllel kerülne össze a második fordulóban - derült ki egy október utolsó napjaiban készült közvélemény-kutatás adataiból.

Ha vasárnap lennének az elnökválasztások, Victor Pontára – bárki lenne az ellenjelölt - a szavazásra jogosultak 32 százaléka voksolna – állítja a CSCI felmérése. A második helyen Crin Antonescu liberális párti elnök áll 25 százalékkal, Mihai-Răzvan Ungureanu a szavazatok 20 százalékát kapná. A lakosság kilenc százaléka Cătălin Predoiura, nyolc százaléka pedig Elena Udreara voksolna.

A jelenlegi kormányfő az elnökválasztások második fordulójában a szavazatok 58 százalékát gyűjtené be, Crin Antonescu ellenben alig 42 százalékot.

Victor Pontának jelentősen növekednének az esélyei, ha a második fordulóba mellette Mihai Răzvan Ungureanu jut be. Ez esetben a mostani miniszterelnök a voksok 64 százalékát tudná begyűjteni.

Ponta a bizalmi index tekintetében is jól szerepel, a kormányfőben a lakosság 40 százaléka bízik, míg Crin Antonescuban alig 25 százaléka.

A felmérés adatai ugyanakkor azt mutatják: egy vasárnap megszervezett európai parlamenti választásokon a szavazók 41 százaléka a Szociáldemokrata Pártra (PSD), húsz százaléka a Nemzeti Liberális Pártra (PNL), 18 százaléka pedig a Demokrata-Liberális Pártra (PDL) szavazna. Az RMDSZ a voksok öt százalékát tudná begyűjteni, a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) pedig négy százalékát.

A felmérést 1 123 személy megkérdezésével végezték október 28 és 31 között, az adatok hibahatára három százalék.

A kormányon lévő Szociálliberális Szövetség (USL) alapokmánya szerint az USL miniszterelnökét a szociáldemokraták, közös államfőjelöltjét pedig a liberálisok adják. Az egyre éleződő koalíciós feszültségek közepette azonban a sajtó azt valószínűsíti, hogy az USL már a tavaszi európai parlamenti választások előtt felbomlik, és a szociáldemokraták saját jelöltet indítanak a jövő év végi elnökválasztáson.

Kimaradt?