Általános sztrájkra készül az egészségügy

Az orvosok és a Sanitas egészségügyi szakszervezet tagjai aláírásgyűjtésbe kezdtek általános sztrájk elindításáért. Az egészségügyi alkalmazottak érdekvédelmi koalíciójának (CPSS) képviselői csütörtökön újabb követeléslistát állítottak össze.

Az egészségügyi ágazatban 40 százalékos fizetésemelést kérnek, ezt a következő három évben kell teljesítenie a kormánynak. A CPSS-nek arra is van megoldása, honnan lehetne felszabadítani a szükséges alapokat az egészségügyben, hogy a 40 százalékos béremelést meg lehessen valósítani.  

Másik fontos követelésük, hogy a minisztérium ne változtasson a kórházak jogállásán, azaz ne alakítsa át az intézményeket kereskedelmi társaságokká. Az orvosok követeléseinek a 2014-es költségvetés jóváhagyása előtt kell a kormánynak eleget tennie. „Ha az illetékesekekl folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre, azonnal elindítjuk az általános sztrájkot” – olvasható a CPSS közleményében. Az érdekvédelmi koalíciónak máris 60 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie.

Korábban az egészségügyi dolgozók azt kérték, a rezidens orvosok bérét duplázza meg  a kormány, ám ezzel a követeléssel felhagyott az Orvosi Kamara, mivel a minisztérium a hét elején  ígéretet tett arra, hogy a rezidensek bérét 85 és 125 euró közötti ösztöndíjjal egészítik ki jövőtől.  

Kimaradt?