Japánsztrájkkal tiltakoznak a TVR alkalmazottai

A szakszervezet felhívására fehér karszalaggal a karjukon tiltakoznak hétfőn a román közszolgálati televízió (TVR) alkalmazottai a kedden bejelentett közel 30 százalékos leépítések ellen.

Iași-ból indult a tiltakozás

Pap Csongortól, a magyar adás szerkesztősége szakszervezeti csoportjának vezetőjétől megtudtuk, az alkalmazottak iași-i kollégáik kérésére lépnek egy napra japánsztrájkba. „A iași-i területi stúdiót érintették leginkább az elbocsátások, a jelenlegi 140 alkalmazottból csak 80 maradhat. Arra kértek, hogy a szakszervezet szolidarizáljon velük" – magyarázta a maszol.ro-nak a szakszervezeti vezető.

Pap tájékoztatása szerint a japánsztrájkhoz a magyar adás szerkesztőségének mintegy harminc tagja is csatlakozik.

Lapunk úgy tudja, a iași-i területi stúdió alkalmazotti létszámát Alexandru Lăzescu, a TVR volt elnök-vezérigazgatója mandátuma alatt duzzasztották fel, ami kapcsolatban áll azzal is, hogy Lăzescu iași-i származású.tvr

„Lehet, hogy az elnök-vezérigazgató származása is közrejátszott ebben, de tény, hogy iași-i területi stúdiónak kell a legtöbb megyét lefednie. Mint ahogy az is biztos, hogy őket érintik leginkább, mintegy 45 százalékban a leépítések" – mondta felvetésünkre Pap Csongor.

A magyar adást is érinti

A TVR vezetőtanácsa kedden szavazta meg (10-3 arányban) az intézmény gazdasági talpraállítását célzó átszervezési tervet. A testület határozata értelmében 980 alkalmazottat bocsátanak el.

A televízió arra vállalkozik ezáltal, hogy hét év alatt törleszti a mintegy 140 millió eurónak megfelelő adósságát, amit az elmúlt években halmozott fel. Az átszervezés nyomán jelentős változásokat hajtanak végre a televízió szerkezeti felépítésében.

Kacsó Sándor, a magyar adás főszerkesztője lapunknak kedden elmondta: még nem tudni, milyen arányban érintik a szerkesztőséget a leépítések. Az átszervezési terv szerint a kisebbségi adások szerkesztőségeit összevonják egy kisebbségi főosztályba, amely 61 személyt alkalmazhat. Jelenleg a bukaresti kisebbségi adásoknál összesen 74-en dolgoznak, így 13 személytől kell megválni - mondta Kacsó.

Kimaradt?