Készül az illegális erdőirtások térképe

Minden nap újabb területeket fedeznek fel az országban, ahol törvénytelenül vágták ki a fát; jövő héten újabb illegális erdőirtási esetet hoznak nyilvánosságra Fehér megyében –  jelentette ki Lucia Varga, vizekért, erdőkért és halászatért felelős tárca nélküli miniszter Marosvásárhelyen.

A törvénytelen fakivágások térképére e heti információk szerint Dâmboviţa és Suceava megye is felkerül – mondta a miniszter, aki szerint örvendetes, hogy az emberek kezdenek beszélni ezekről a dolgokról. Lucia Varga elmondta: jelentős mértékű illegális fakivágásokat jegyeznek Máramaros, Hargita, Fehér, Kolozs és Dolj megyében. Sok ilyen esetre állampolgári vagy hatósági feljelentések nyomán derült fény.

Varga hangsúlyozta: eltökélt abban, hogy megszabadítsa az Országos Erdészeti Hivatalt a falopások fölött  szemet hunyó alkalmazottaktól. Hozzátette: meg kell erősíteni az ellenőrzést, hiszen léteznek olyan megyék, ahol mindössze egy-két erdész dolgozik. Maros megyében például bár 200 ezer hektár erdő van, mindössze két alkalmazott foglalkozik az ellenőrzéssel.

Kapcsolódók

Kimaradt?